ΥΠΟΙΚ: Δεν ζητούμε νέο πρόγραμμα - Πλέον αναλαμβάνουμε εμείς

"Δεν θα ζητήσουμε νέο πρόγραμμα. Από δω και πέρα αναλαμβάνουμε εμείς", δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου και την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας. "Η Kύπρος", είπε, "θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα με το ΔΝΤ και τον ESM κανονικά τοv Μάρτιο".

Ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυπριακή

οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, βγήκε από την ύφεση και επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό, όπως είπε, οφείλεται και στις θυσίες του κυπριακού λαού και ανέφερε ότι στην Κύπρο δεν υπήρξε σχεδόν ούτε μια μέρα απεργίας αυτά τα δύσκολα χρόνια.

We have come a long way, we have a 2nd chance, we are determined to make the best of it @EP_Economics @Europarl_EN pic.twitter.com/m9nLjSh728

— Harris Georgiades (@Georgiades_H) January 25, 2016

Τραπεζικός Τομέας

Ο πρώτος πυλώνας της προσπάθειας της Κύπρου είχε σχέση με τις τράπεζες. Ο στόχος ήταν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μετά το πρωτοφανές «κούρεμα» καταθέσεων. Πλέον, έχουμε έναν πιο υγιή τραπεζικό τομέα. Οι περιορισμοί στις συναλλαγές που είχαν τεθεί μετά το «κούρεμα» καταθέσεων έχουν αρθεί πλήρως. Όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις κυρίως με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Τα ΜΕΔ παραμένουν σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό, όμως, η ανάκαμψη της οικονομίας και μια σειρά από νέες νομοθεσίες βοηθούν στην αντιμετώπισή τους. Η πρόοδος στα ΜΕΔ θα φανεί στο επόμενο διάστημα. Παρόλα αυτά, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

"Non-performing loans are one of the leftovers of the #crisis and what we need is time and effort to see them come down" @Georgiades_H

— EPIO in Cyprus (@EP_CYPRUS) January 25, 2016

Δημόσια Οικονομικά

Δεύτερος πυλώνας: ο έλεγχος των δημοσίων οικονομικών. Το δίλημμα που θέτουν κάποιοι «λιτότητα ή ανάπτυξη» είναι κατά την άποψή μου ένα ψευδοδίλλημα. Θεωρώ ότι η αύξηση φόρων είναι η χειρότερη μορφή λιτότητας. Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί χωρίς αυξήσεις φόρων δεν λέγεται λιτότητα αλλά κοινή λογική. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Πετύχαμε τους στόχους μας χωρίς αυξήσεις φόρων, αλλά μέσω μείωσης δαπανών και βοηθώντας την πραγματική οικονομία να ανακάμψει.

Δεν θα ζητήσουμε νέο πρόγραμμα - Από δω και πέρα αναλαμβάνουμε εμείς

Εμείς βγήκαμε από την ύφεση και μπήκαμε στην ανάπτυξη. Η σταθεροποίηση της οικονομίας, η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η έξοδος στις αγορές ήταν από τους βασικούς μας στόχους και τους πετύχαμε. Ως εκ τούτου, έχουμε ολοκληρώσει το πρόγραμμα εγκαίρως. Η Kύπρος θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα με το ΔΝΤ και τον ESM κανονικά το Μάρτιο. Δεν θα ζητήσουμε νέο πρόγραμμα και από δω και πέρα αναλαμβάνουμε εμείς. Η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, αλλά υπάρχουν οι προοπτικές βελτίωσης της κυπριακής οικονομίας. Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Μπορείτε να θεωρείτε την Κύπρο αξιόπιστο μέλος της ΕΕ – δεν αποτελεί πια πρόβλημα αλλά μπορεί να συνεισφέρει στους κοινούς στόχους της Ένωσης.

Λύση Κυπριακού

Πιθανή επίτευξη λύσης στο Κυπριακό θα δημιουργήσει τεράστιες και θετικές προοπτικές τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και περιφερειακό. Γι’ αυτό στηρίζουμε απόλυτα αυτή την προσπάθεια. Όμως, στο πλαίσιο της επανένωσης όλοι οι βασικοί δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ και της τραπεζικής εποπτείας θα πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καμιά εξαίρεση και παρέκκλιση στο Ομοσπονδιακό Κράτος. Επομένως, θα υπάρξει τεράστια οικονομική προοπτική, όμως, την ίδια στιγμή θα πρέπει από την πρώτη μέρα να υπάρξει τήρηση όλων των όρων και προϋποθέσεων.

"With reunification all rules of EU governance, banks supervision should apply without exception to united federal #Cyprus" @Georgiades_H

— EPIO in Cyprus (@EP_CYPRUS) January 25, 2016

Φυσικό Αέριο

Όταν θα προκύψουν έσοδα σε 4-5 χρόνια θα είναι πολύ μεγάλα. Όμως, αυτή τη στιγμή επιλέξαμε να μην υπολογίσουμε μελλοντικά έσοδα στον προϋπολογισμό του κράτους, ώστε, όταν έρθουν να είναι μια επιπλέον ώθηση. Θεωρώ ότι αυτή ήταν μια σοφή επιλογή, γιατί κάναμε ό,τι έπρεπε χωρίς να βασιζόμαστε σε μελλοντικά έσοδα. Ετοιμάζεται νομοθεσία, προκειμένου να υπάρξει μια συνετή διαχείριση αυτών των εσόδων, ώστε να προστατευθεί η οικονομία από ανισορροπίες. Τα όποια έσοδα θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης, λαμβάνοντας υπόψιν τις μελλοντικές γενιές.

«Κούρεμα» καταθέσεων

Ελπίζω να μην χρειαστεί άλλη τράπεζα bail in. Είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία μας. Σε σχέση με το πού βρισκόμαστε τώρα, σημειώσαμε αξιοσημείωτη πρόοδο. Πληρώσαμε υψηλότατο τίμημα για τα λάθη του παρελθόντος.

Στις αρχές του 2013 δεν είχαμε άλλη εναλλακτική. Ποια θα ήταν η εναλλακτική; Να πληρώσουν οι φορολογούμενοι; Αυτό θα είχε ως συνέπεια να εκτοξευθεί το χρέος του κράτους.

Ιδιωτικοποιήσεις

Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ακόμη στον κατάλογο των δράσεων που πρέπει να κάνουμε. Αναφέρω ότι τις εξελίξεις σε σχέση με την Αρχή Λιμένων και ότι δόθηκε άδεια για καζίνο. Θα υπάρξει, επίσης, μερική ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ. Θα προχωρήσουμε όταν και αν λάβουμε το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο.

Κοινωνικές Παροχές

Δεν μειώσαμε τις κοινωνικές παροχές, αλλά τις εκλογικεύσαμε. Αποκλείσαμε αυτούς που δεν θα έπρεπε να είναι δικαιούχοι εξ’ αρχής. Αυτές οι πολιτικές δεν είναι δεξιές ή αριστερές, αλλά κοινή λογική.

Φορολογική Πολιτική

Η Κύπρος δεν είναι φορολογικός παράδεισος. Έχουμε φορολογικό συντελεστή 12,5% για κυπριακές και διεθνείς επιχειρήσεις.

Σχέδιο Γιούνκερ

Ελπίζουμε ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί από αυτό το σχέδιο. Ελπίζουμε να ανταποκριθούμε στα κριτήρια και να λάβουμε χρήματα για κάποια προγράμματα.

Εταιρεία Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων - Asset Management Company

Ο λόγος που δεν έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία ενός Asset Management Company είναι γιατί δεν έχουμε απαντήσει στο ερώτημα της χρηματοδότησης. Δεν θα ήταν καλή επιλογή η χρηματοδότηση να προέλθει από το κράτος και τους φορολογούμενους. Εξετάζουμε άλλους τρόπους χρηματοδότησης. Είναι προοπτική που μας ενδιαφέρει και την εξετάζουμε.

Παρέμβαση Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ένας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε "τουρκικο τμήμα Κύπρου". Στη συνέχεια, όταν ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης έλαβε τον λόγο διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και κάλεσε άπαντες να είναι πολύ προσεκτικοί στο λεκτικό που χρησιμοποιούν όταν αναφέρονται στην Κύπρο.

“There is no 'Turkish half' or 'Greek half' to #Cyprus" @cmavrides at @EP_Economics pic.twitter.com/xO9m8Zar8b

— EPIO in Cyprus (@EP_CYPRUS) January 25, 2016
Keywords
Τυχαία Θέματα