Υπό καταρρακτώδη βροχή και μουσική από ακτιβιστές το διάγγελμα Σούνακ

Υπό καταρρακτώδη βροχή αλλά και με δυνατή μουσική υπόκρουση από αντικυβερνητικούς ακτιβιστές στο δρόμο που έπαιζαν τον ύμνο της προεκλογικής εκστρατείας του Τόνι Μπλερ το 1997, πραγματοποίησε το διάγγελμά του έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, σημειώνοντας ότι «η ώρα η Βρετανία να επιλέξει το μέλλον της».

Όπως είπε, ζήτησε από τον βασιλιά Κάρολο τη διάλυση του κοινοβουλίου ώστε να διεξαχθούν εκλογές στις 4 Ιουλίου.

Στο διάγγελμά του ο απερχόμενος

Βρετανός πρωθυπουργός στάθηκε στα επιτεύγματά του ως προς την εξασφάλιση οικονομικής σταθερότητας, δηλαδή τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τη σημερινή ανακοίνωση για μείωση του πληθωρισμού σε χαμηλό τριών ετών στο 2,3%.

Ως προκλήσεις για την επόμενη κυβέρνηση ανέφερε μεταξύ άλλων τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον «ισλαμιστικό εξτρεμισμό στη Μέση Ανατολή που απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια», το ρόλο της Κίνας και το μεταναστευτικό που «οπλοποιείται» από εχθρικά κράτη.

Είπε ότι απαιτείται ένα «ξεκάθαρο σχέδιο» και «τολμηρή δράση» για ένα ασφαλές μέλλον. «Πρέπει να επιλέξετε στις εκλογές αυτές ποιος έχει αυτό το σχέδιο», είπε απευθυνόμενος στους Βρετανούς πολίτες.

Δήλωσε υπερήφανος για όσα επιτεύχθηκαν, αν και παραδέχθηκε ότι δεν έγιναν όλα σωστά και επέκρινε το Εργατικό Κόμμα για απουσία σχεδίου.

Ολοκλήρωσε λέγοντας: «Ελπίζω ότι η δουλειά μου από τότε που έγινα πρωθυπουργός δείχνει ότι έχουμε ένα σχέδιο και ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την τολμηρή δράση που απαιτείται για να ανθίσει η χώρα μας». Συμπλήρωσε ότι θα παλέψει για κάθε ψήφο και για να αποδείξει ότι μόνο μια κυβέρνηση Συντηρητικών υπό τον ίδιο θα διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα, θα αποκαταστήσει την εθνική υπερηφάνεια και θα πετύχει ένα ασφαλές μέλλον.

Λίγο μετά από το πρωθυπουργικό διάγγελμα, ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ, επικρατέστερος επόμενος Πρωθυπουργός σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, δήλωσε πως «επιτέλους ήρθε η στιγμή που χρειαζόταν και ανέμενε η χώρα».

Μιλώντας από ένα αναλόγιο που μπροστά του αναγραφόταν η λέξη «αλλαγή», ο σερ Κιρ ζήτησε «με ταπεινότητα» την ψήφο των πολιτών στις 4 Ιουλίου ώστε «να σταματήσουμε το χάος, να γυρίσουμε τη σελίδα, να επανοικοδομήσουμε τη χώρα».

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων πολλών μηνών δίνουν προβάδισμα τουλάχιστον 20 ποσοστιαίων μονάδων στους Εργατικούς στην πρόθεση ψήφου, με σχεδόν δεδομένη για τους περισσότερους αναλυτές την αλλαγή στην εξουσία μετά από 14 χρόνια Συντηρητικής διακυβέρνησης.

Οι πρώτες αναλύσεις εκτιμούν πως ο κ. Σούνακ έκρινε ότι δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της εικόνας αυτής και ότι προκηρύσσοντας εκλογές σε έξι εβδομάδες επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει όσο γίνεται τη σημερινή θετική είδηση μείωσης του πληθωρισμού σε χαμηλό τριών ετών, στο 2,3%.

Επίσης, οι πολιτικοί σχολιαστές λένε ότι μπορεί να επικαλείται το νέο νόμο περί απέλασης παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα χωρίς να έχουν γίνει εμφανή τα προβλήματα και τα εμπόδια που πολλοί αναμένουν στην προσπάθεια εφαρμογής του μέτρου - το οποίο ο Κιρ Στάρμερ έχει πει πως θα ακυρώσει.

Η επίσημη διάλυση του κοινοβουλίου αναμένεται την άλλη Παρασκευή.

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε εξάλλου πως, όπως ορίζει η συνήθης διαδικασία, αναβάλλονται οι επίσημες υποχρεώσεις των μελών της βασιλικής οικογένειας που μπορεί να αποσπούν την προσοχή από την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Εκλογές την 4η Ιουλίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σούνακ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπό, Σούνακ,ypo, sounak