ΥΠΕΞ: Ζήτησα από την Τουρκία να καθορίσουμε θαλάσσια σύνορα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε από το βήμα του 14ου συνεδρίου του Economist στην Λευκωσία, ότι ζήτησε από την Τουρκία να μπει σε διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ΣΙΓΜΑ, Σωτήρη Παπαδόπουλο, τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν τα εξής:

Εδώ και 6 μήνες καθημερινά η Τουρκία κάνει δηλώσεις και απειλές.Έχουμε
εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνουμε. Ζήτησα από την Τουρκία να μπούμε σε διαπραγματεύσεις για να καθορίσουμε τα θαλάσσια μας σύνορά.Με Ρωσία: Πιο σημαντικό είναι η ένταξη μας στην ΕΕ. Ως ο μόνος που εκπροσωπώ την ΕΕ λέμε ότι έχουμε δύσκολες σχέσεις με την Ρωσία. Όμως πρέπει ο διάλογος να συνεχιστεί.Έχουμε ακόμη 6 χρόνια μέχρι να έχουμε κέρδη από το φυσικό αέριοΊσος διαμοιρασμός δεν σημαίνει 50 – 50.Για Brexit τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα.Αν θέλει η Τουρκία να έχει λόγο στα ενεργειακά θέματα της περιοχής θα πρέπει να λύσει το κυπριακό.Απειλές κατά τις Κύπρου σημαίνει και απειλές κατά του Ισραήλ, της Αιγύπτου και Λιβάνου και κατά της ΕΕ. Το πρόβλημα στη περιοχή είναι η Τουρκία.Το ερώτημα είναι αν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να καταστρέψει την προοπτική της περιοχής.Οι πόρτες είναι ανοικτές στην Τουρκία.Πρέπει η ΕΕ να γνωρίζει ότι το τρίγωνο ΚύπρουΕλλάδας και Ισραήλ είναι σημαντικό δεδομένο στα ενεργειακά.Αν υπάρχει απειλή οι τρεις χώρες θα σταθούν δίπλα – δίπλα.
Keywords
Τυχαία Θέματα