ΥΠΕΞ: Σε διαρκή επαφή Λευκωσία - Αθήνα για το Κυπριακό

Την εκτίμηση ότι υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό απ’ εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, εξέφρασε ο ΥΠΕΞ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη και δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού.

Η κυβέρνηση, είπε, αναμένει ότι η πρωτοβουλία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, που θα ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, θα

έχει θετικό αποτέλεσμα και ακολούθως θα ενημερώσει τον Antόnio Guterres.

Στις 13 Σεπτεμβρίου η κα Λουτ θα έχει συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει, εξάλλου, τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις εξελίξεις και κυρίως τις προοπτικές, εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Αυστρία το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Ανταλλαγή απόψεων θα γίνει και με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, στο Λονδίνο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα σταθμεύσει καθ’ οδόν προς τη Νέα Υόρκη.

Εξάλλου, πριν τη μετάβαση στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, για συλλογική ανταλλαγή απόψεων.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, η Λευκωσία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

Αναμένει, μάλιστα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πραγματοποίηση της αυριανής συνάντησης τού ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη.

Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, μετά την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων αξιωματικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να διαφανεί αν ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επιθυμεί όντως να ανταλλάξει απόψεις επί της ουσίας του Κυπριακού, δηλαδή στα κομβικά θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και κατοχικού στρατού.

Η εκδήλωση είχε, μάλιστα, αναβληθεί, λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Keywords
Τυχαία Θέματα