ΥΠΕΞ: Οι Τ/κ να απαντήσουν αν υιοθετούν τις τουρκικές θέσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε εφ’ όλης της ύλης στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι».

Ερωτηθείς για την άφιξη του υφυπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α Γουές Μίτσελ στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε αρχικά ότι πρόκειται για τον διάδοχο της κυρίας Νούλαντ.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Μίτσελ πραγματοποιεί το πρώτο του επίσημο ταξίδι στην Ευρώπη

και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος, την οποία θα επισκεφθεί την Πέμπτη (16/3).

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών, αλλά και τον Υπουργό Ενέργειας κύριο Γιώργο Λακκοτρύπη, καθώς επίσης και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Κατά την επίσκεψη του κ. Μίτσελ στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, θα συζητηθεί το Κυπριακό, θέματα που άπτονται της ενέργειας, αλλά και οι διμερείς σχέσεις των Η.Π.Α. και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κληθείς να σχολιάσει αν συσχετίζεται χρονικά η επίσκεψη του κ. Μίτσελ με την άφιξη των αμερικανικών ερευνητικών πλοίων της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι αυτή ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό.

Για τις διεκδικήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ε.Ε. σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι την Πέμπτη ξεκινούν οι συζητήσεις σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων για την προετοιμασία της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι στις 22 – 23 του μηνός.

«Στις 22, το βράδυ, είναι στην ημερήσια διάταξη ήδη καταγραμμένο, μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η συζήτηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η αξιολόγηση της όλης κατάστασης πραγμάτων και λήψη τελικής απόφασης σε σχέση με τη Βάρνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, η Κυπριακή Δημοκρατία επεξεργάζεται με την Ελληνική Δημοκρατία διάφορα σενάρια.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε το γεγονός ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει ο Νίκος Αναστασιάδης στο τελευταίο άτυπο Συμβούλιο της Ε.Ε. και πέτυχε, ήταν η ταύτιση των συμφερόντων της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά στα ενεργειακά.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συνάντηση στη Βάρνα είναι μια συνάντηση κορυφής ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία, οι αποφάσεις της οποίας δεν είναι δεσμευτικές.

«Είμαστε σε επαφή. Ενδεχομένως τις αμέσως επόμενες ώρες να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου με τις Βρυξέλλες και με άλλους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. μέσα στο πλαίσιο της προετοιμασίας», τόνισε.

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης, σε σχέση με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για αντικαταστάτη του κ. Έιντε, αλλά για προσωπικό απεσταλμένο του κ. Γκουτέρες, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βρετανία και την Ε.Ε., για να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση σε σχέση με την επανέναρξη του διαλόγου.

Σε σχέση με την πρόθεση πραγματοποίησης δείπνου μεταξύ Αναστασιάδη – Ακιντζί, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Δεν μου αρέσει ο χαρακτηρισμός κοινωνική συνάντηση ή κοινωνικού χαρακτήρα, η οποία δεν είναι ούτε διαπραγματεύσεις ούτε συνομιλίες».

«Οι τουρκικές προκλήσεις και η ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς Τουρκοκυπρίων είναι ξεκάθαρο ότι είναι προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης κάλεσε την τ/κ πλευρά να απαντήσει αν υιοθετεί την τουρκική προσέγγιση στα θέματα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ισχυρίζεται ότι μόνο το 30% της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχύει.

Κληθείς, στο τέλος, να απαντήσει αν η διπλωματία μπορεί να νικήσει, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «η διπλωματία είναι εδώ για να αντιμετωπίζει αδιέξοδα με επιτυχία».

Keywords
Τυχαία Θέματα