ΥΠΕΞ για επόμενα βήματα Ερντογάν, κάθοδο Λουτ και ΝΑΤΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα πιθανά σενάρια εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Ερντογάν μετά και τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, την άφιξη Λουτ, τις τριμερείς συνεργασίες και το θέμα του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση ενδεχομένως να οδηγήσει τον Ερντογάν σε μια πιο εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, επιδιώκοντας να βελτιώσει

σχέσεις με δρώντες του διεθνούς συστήματος, όπως η Ε.Ε. κατά κύριο λόγο και όχι οι ΗΠΑ.

Ο κ. Ερντογάν, συνέχισε, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν ήταν επιθετικός προς την Ε.Ε. και ήταν πολύ προσεκτικός, αντιλαμβανόμενος τα προβλήματα που θα είχε στην οικονομία, κάτι που φαίνεται να «πλήρωσε» τελικά στις εκλογές. Το θετικό είναι αν διαβάσει τα αποτελέσματα ως τέτοια και επιδιώξει να έρθει κοντά στην Ε.Ε. Σε αυτή την περίπτωση η Κ.Δ. έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει, αφού θα υπάρχει παράθυρο ελπίδας και για το Κυπριακό.

Το αρνητικό σενάριο, συνέχισε ο ΥΠΕΞ, θα είναι να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα με μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική.

Για την άφιξη της κας Λουτ εξέφρασε την ελπίδα όπως υπάρξει κοινή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε, υπάρχει διαφωνία επί των όρων αναφοράς και γι’ αυτό τον λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδιώκει αυτή τη συνάντηση.

Αύριο, όπως είπε, θα προηγηθεί συνάντηση της κας Λουτ με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, ενώ υπενθύμισε και τη συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας στις 12 Απριλίου.

Υπάρχει, όπως ανέφερε, κινητικότητα και εξέφρασε την ελπίδα να βγουν θετικά αποτελέσματα. «Υπάρχουν εξελίξεις στο περιθώριο που δεν ευνοούν, αλλά οφείλουμε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις», είπε.

Για τις «νέες ιδέες» που ακούγονται είπε, για παράδειγμα, ένα κοινό ψηφοδέλτιο όπου ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος θα εκλέγονται από το σύνολο του κυπριακού λαού με στάθμιση επί της ψήφου της κάθε κοινότητας, είναι μια ιδέα που μπορούμε να δούμε», επεσήμανε.

Για τις περιφερειακές συνεργασίες και τα τριμερή σχήματα στην περιοχή, με αφορμή και την ανακάλυψη φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. «Θέλουμε και την Τουρκία να γίνει μέλος των συνεργασιών. Είναι η ίδια που αυτο-αποκλείεται».

Για το θέμα ένταξης στο ΝΑΤΟ είπε πως «Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να μπούμε. Δεν είναι στις σκέψεις μας, δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει. Εμείς συνεργαζόμαστε στον συγκεκριμένο πυλώνα ασφάλειας εντός της Ε.Ε. στο πλαίσιο της PESCO».

Για το θέμα της ανάληψης νέων καθηκόντων του κ. Μαυρογιάννη στον ΟΗΕ είπε πως δεν είναι κάτι που έπρεπε να απασχολεί τον δημόσιο διάλογο.

Keywords
Τυχαία Θέματα