ΥΠΕΞ: Τα ΜΟΕ δεν είναι για επικοινωνιακούς σκοπούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις συναντήσεις που θα έχει η κυρία Λουτ αλλά και για τον ενεργό ρόλο που θα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό.

Αρχικά ανέφερε ότι η κυρία Λουτ έρχεται στις 10 Ιανουαρίου και την επόμενη μέρα θα έχει συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Η παρουσία της στην Κύπρο είναι μέσα στο πλαίσιο προετοιμασίας την άτυπης διάσκεψη η οποία θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και θα έχει ως στόχο να δημιουργήσει τις προοπτικές για

επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Γκραν Μοντάνα.

Συμπλήρωσε ότι η αποστολή της κυρίας Λουτ είναι μέσα στο πλαίσιο όρων που της έδωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Κοινότητα κάνουν αναφορά στη σημαντική δουλεία και στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί.

«Υπάρχει μια διάθεση ενεργότερης συμμετοχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το μήνυμα έχει σταλεί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στον Ερντογάν και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα». Συμπλήρωσε ότι στην έκθεση που θα ετοιμάσει ο κύριος Μπορέλ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα έχει ενότητα για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και το ρόλο της Τουρκίας.

Επεσήμανε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές και για τα όσα προκύψουν από τις επαφές της κυρίας Λουτ και με τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη.

Διευκρίνισε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν έγιναν για επικοινωνιακούς σκοπούς και πρέπει να τύχουν αξιολόγησης από τον αποδέκτη που είναι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. «Έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την διαπραγματευτική ισχύ και την επίτευξή στόχου επίλυσης του Κυπριακού».

Συμπλήρωσε ότι όλοι θα κριθούν από τις προτάσεις και τα όσα θα ακουστούν στην άτυπη συνδιάσκεψη. 

Τέλος, σχολίασε και το ζήτημα που προέκυψε ανάμεσα σε Κοτζιά και Κυπριανού, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι κάτι που αφορά την Κυβέρνηση.

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: 

Συνάντηση Λουτ – Τατάρ την ερχόμενη Δευτέρα

Απάντηση Γ.Γ ΑΚΕΛ σε Κοτζιά: Δημιουργεί κρίση στον βωμό προώθησης ενός βιβλίου

Επιστολή ΠτΔ στον ΓΓ του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα για σύγκλιση πενταμερούς

Keywords
Τυχαία Θέματα