ΥΠΕΣ: Φάνηκε ποιοι πωλούσαν προσωπικά δεδομένα στις τράπεζες

Οι εσωτερικές έρευνες που διενεργήθηκαν έχουν “δαχτυλοδείξει” ποιοι λειτουργοί του Κτηματολογίου πωλούσαν προσωπικά δεδομένα πολιτών σε τράπεζες και οι έρευνες βρίσκονται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό, φαίνεται ότι για τη Νομική Υπηρεσία προηγούνται άλλες υποθέσεις.Ο Υπουργός επισκέφθηκε σήμερα διάφορα τμήματα και υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του πολίτη, στη Λευκωσία.Σε δηλώσεις

του μετά την περιοδεία και ερωτηθείς για τις έρευνες σε βάρος υπαλλήλων του Κτηματολογίου που έδιναν έναντι αμοιβής στοιχεία πολιτών σε τράπεζες, ο Σωκράτης Χάσικος είπε ότι οι έρευνες είναι ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.“Έχουν γίνει εσωτερικές έρευνες και έχουν δαχτυλοδείξει ποιοι και για ποια πράγματα ευθύνονται και ενδέχεται να έχουν και ποινική ευθύνη για διαφθορά” σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι “είναι εξόφθαλμο ότι μάλλον για τη Νομική Υπηρεσία προηγούνται άλλες υποθέσεις, αλλά δεν παύουν να είναι ενώπιον της” και συνέστησε υπομονή.Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι “η συντριπτική πλειοψηφία των λειτουργών του κτηματολογίου είναι έντιμοι, συνεπείς και άξιοι δημόσιοι λειτουργοί”.

Επισημάνεται ότι, σύμφωνα με παλαιότερες διευκρινήσεις, η υπόθεση αφορά σε υπαλλήλους του Κτηματολογίου, που έναντι αμοιβής παραχωρούσαν στοιχεία ανύποπτων πολιτών και προσωπικά δεδομένα σε τράπεζες. Η κανονική διαδικασία, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, γίνεται με την αίτηση του πολίτη, της τράπεζας, ή του νομικού προσώπου, που καταβάλουν αντίτιμο για να πάρουν αποτέλεσμα. Φαίνεται πως αυτή η διαδικασία, στην προκειμένη περίπτωση, παρακάμπτονταν και υπήρχε μία σχέση λειτουργού Κτηματολογίου με ενδιαφερόμενα πρόσωπα.

Συνεπώς, αυτή η πρακτική (της πώλησης δεδομένων) παραβίαζε τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών και παράλληλα προκάλεσε απώλεια τεράστιων ποσών για το κράτος. Πρόκειται για έναν διακανονισμό, ο οποίος συνέφερε και τις ίδιες τις Τράπεζες, αφού γλίτωναν χρόνο και χιλιάδες ευρώ από τα τέλη που έπρεπε να πληρώσουν στο κράτος.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα