ΥΠΕΝ Τουρκίας: Πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους σε Α. Μεσόγειο εκτός Κ.Δ

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα εξερεύνησης/γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τους πολλούς παίκτες που προσπάθησαν να ανατρέψουν τα σχέδιά της, δήλωσε σήμερα  Πέμπτη ο υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων της χώρας Φατίχ Ντονμέζ.

«Η χώρα θα συνεχίσει το επιχειρηματικό της σχέδιο στη Μεσόγειο όπως είχε προγραμματιστεί», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός και διευκρίνισε ότι για πρώτη φορά στη Μαύρη Θάλασς η  γεώτρηση

θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020 με το γεωτρύπανο Fatih,

Σε συνέντευξή του στο Anadolu Agency (AA), ο Ντονμέζ αναφέρθηκε και στην παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου του περασμένου έτους σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και επιβεβαίωσε ότι μετά από αυτό το μνημόνιο συμφωνίας, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO είχε υποβάλει την πρώτη αίτηση για έρευνες.

Είπε ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, θα ξεκινήσουν οι πρώτες σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες.

Όπως είπε η πιο πάνω συμφωνία διεκδίκησε τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει των «μονομερών γεωτρήσεων» από «την ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία,  διευκρινίζοντας ότι η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος,  έχει επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.

Υπογράμμισε περαιτέρω ότι η Άγκυρα είχε λόγο σε έργα που την αφορούν, καθώς έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, και ότι είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Διαβάστε επίσης: Διάψευση Ισραήλ περί υπογραφής συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία

Keywords
Τυχαία Θέματα