Κολοσσοί "έκαναν πίσω" από την ΑΟΖ λόγω Κυπριακού

Πολυεθνικοί ενεργειακοί κολοσσοί "έκαναν πίσω" από τον Γ' γύρο αδειοδοτήσεων στην ΑΟΖ λόγω Κυπριακού. Στην αποκάλυψη, προέβη το μεσημέρι ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, επισημαίνοντας, ότι επικαλέστηκαν το επιχείρημα "να μην δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στους εαυτούς τους." Ο κ.Λακκοτρύπης, αποκάλυψε ταυτόχρονα, ότι σε περίπτωση λύσης, θα διερευνηθεί τεχνοοικονομικά και το ενδεχόμενο πώλησης φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Ράδιο Πρώτο και της Κατερίνας Χριστοφίδου,

«Όλα στο Φως», ο Υπουργός έκανε έκκληση, όπως σταματήσουμε να συνδέουμε το κυπριακό πρόβλημα με το φυσικό αέριο. "Να σταματήσουμε να "αυτοπυροβολούμαστε'", είπε χαρακτηριστικά. "Βλέπετε να τα έχουμε συνδέσει (σημ.κυπριακό με φυσικό αέριο); Βλέπετε να μην έχουμε προχωρήσει σε Γ΄γύρο για το κυπριακό;", διερωτήθηκε, λέγοντας πως δεν μπορεί να αναμασούμε συνέχεια, ότι συνδέονται.

Έδωσε ως παράδειγμα το γεγονός, ότι εταιρείες δεν υπέβαλαν προτάσεις στον Γ' γύρο αδειοδότησης λόγω του Κυπριακού, καθώς, και επειδή "έχουν μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία".

Μετά τη λύση, μπορεί και Τουρκία

Μιλώντας για τους σχεδιασμούς σε περίπτωση λύσης του κυπριακού, ο κ.Λακκοτρύπης είπε το εξής: Eάν κατ' ευχήν έχουμε ορθή επίλυση του κυπριακού προβλήματος, η πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία θα είναι ακόμη μια επιλογή. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μια τέτοια επιλογή,πρόσθεσε, πρέπει διερευνηθεί τεχνοοικονομικά.

Νωρίτερα, ανέφερε, πως εμείς κοιτάμε την επιλογή της Ελλάδος και τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας θα τύχουν αξιολόγησης τέλη του 2016.

"Λάβαμε διαβεβαιώσεις στο Νταβός"

Σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα του Γ’ γύρου, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε, ότι «ψάχναμε εταιρείες με τεχνική και οικονομική εμβέλεια να μας βοηθήσουν με εμπειρία σε ''βαθιά νερά''. Ως εκ τούτου, στοχεύσαμε προς την ποιότητα», πρόσθεσε. Ο Γ’ γύρος αδειοδότησης έγινε την καταλληλότερη στιγμή, πρόσθεσε.

Διασκέδασε, ακόμη, τις ανησυχίες σε περίπτωση επανεμφάνισης του «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ, λέγοντας ότι θα γίνουν μεθοδικές και σωστές κινήσεις, "όπως πράτταμε μέχρι σήμερα". Ακολούθως, επανέλαβε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Επ’ αυτού, τόνισε, ότι κατά τις συναντήσεις στο Νταβός με αρχηγούς κρατών και εταιρείες ο Προέδρος Αναστασιάδης είχε λάβει διαβεβαιώσεις για στήριξη κατά τον Γ’ γύρο αδειοδότησης.

«Αισιοδοξία και μικρό καλάθι μαζί»

Ερωτηθείς για τα οικονομικά έσοδα, που θα προκύψουν από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων και τις υψηλές προσδοκίες, που επικρατούν, ο κ.Λακκοτρύπης επισήμανε, ότι, διεθνώς οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μικρότερες από τις πιθανότητες αποτυχίας. «Πρέπει να κάνουμε γεωτρήσεις, για να γνωρίζουμε», είπε.

Τα τεμάχια και οι κολοσσοί

Το τεμάχιο 6 διεκδικεί η ENI-TOTAL

Tο τεμάχιο 8 διεκδικεί η ΕΝΙ καθώς και η κοινοπραξία Delek Drilling/Avner Oil/Capricorn Oil

Το τεμάχιο 10 διεκδικούν η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL, η κοινοπραξία Exxon/Mobil/Qatar Petroleum καθώς και η Statoil.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, με tweet του ανακοίνωσε χθες (27/7/2016) τις εταιρείες:

exxonmobileniTotalPressCairnEnergyStatoilqatarpetroleumdelekavner

Keywords
Τυχαία Θέματα