ΥΠΕΝ: Εμπορικοί και τεχνικοί κίνδυνοι μεταφοράς του ΦΑ με αγωγό στην Αίγυπτο

Δεν δήλωσα ποτέ ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για ανάπτυξη της Αφροδίτης αλλά ότι βρισκόμαστε σε 30 ημέρες διαβούλευση με την εταιρεία, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι. 

Εξήγησε ότι υπάρχει ένα συμφωνημένο σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος αλλά μας έχει δοθεί μια τροποποίηση του σχεδίου, η οποία με βάση τη σύμβαση έχει δικαίωμα ο υπουργός να δεχθεί ή να απορρίψει 90 ημέρες μετά.  Πρόσθεσε ότι «αποφάσισε να μη δεχθεί την τροποποίηση, παραθέτοντας

πέντε σημεία. Έκτοτε είμαστε σε διαβούλευση 30 ημερών, η οποία λήγει τέλος Σεπτεμβρίου. Η δική μας η πλευρά θέλει να διατηρηθεί το σχέδιο ανάπτυξης του 2019.

Δήλωσε ότι «το σχέδιο υπάρχει μια υποδομή, η οποία είναι πάνω από το κοίτασμα, και πρόκειται για μια μονάδα επεξεργασίας του αερίου που βγαίνει και αφού το επεξεργαστεί το στέλνει σε αγωγό για να πάει στον προορισμό του. Με βάση τον σχέδιο του 2019, ο προορισμός είναι η Αίγυπτος και μπορεί να διακλαδωθεί σε δύο σημεία. Το ένα είναι η εγχώρια αγορά της Αιγύπτου και το άλλο σε τερματικό υγροποίησης για να πάει στις διεθνείς αγορές. Υπάρχει στην τροποποίηση του 2023 όμως ο τρόπος με τον οποία μας υποδεικνύεται για να πάει στην Αίγυπτο δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί μεταφέρει εμπορικούς και τεχνικούς κινδύνους στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και κινδύνους στα εισοδήματα από την ανάπτυξη του κοιτάσματος. Επιπρόσθετα, μεταφέρει τον έλεγχο του κοιτάσματος από εμάς στη γειτονική χώρα».

Σε σχέση με τον EastMed είπε ότι «είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος της Κομισιόν, το οποίο χρηματοδοτείται με σοβαρά εκατομμύρια. Είναι μεγαλεπήβολο έργο και ουσιαστικά για να μπορεί να είναι βιώσιμο θα πρέπει να έχει αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου και ενδιαφερόμενους, ώστε να υπάρχει από την πλευρά του Ισραήλ αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου και αρκετοί αγοραστές από την άλλη πλευρά στην Ευρώπη. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ανάγκη στην Ευρώπη, ίσως δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για να κάνει το συγκεκριμένο αγωγό βιώσιμο. Οπότε παρά να μιλάμε για έναν αγωγό ολοκληρωμένο μέχρι την Ιταλία, να έχουμε ένα αγωγό μέχρι την Κύπρο και ο υπόλοιπος αγωγός να είναι «εικονικός», ο οποίος θα συνδέει την Κύπρο μέσω πλοίων, και αφού υγροποιηθεί να πάει στην Ελλάδα.

Επίσης, έκανε αναφορά στο σχέδιο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για δωρεά εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών σε ευάλωτους, το κόστος των οποίων θα αποπληρώνεται με μια μικρή χρέωση στα τιμολόγια της ΑΗΚ.

Διαβάστε επίσης: Επιβεβαίωση Σημερινής για EastMed με «τάνκερ» (BINTEO)

Keywords
Τυχαία Θέματα