Υπ.Δικαιοσύνης: Διαγωνισμός στην Εκστρατεία Κατά Διαφθοράς

Διαγωνισμό για λογότυπο, αφίσα, banner και σλόγκαν την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κύπρο, προκήρυξε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ιωνάς Νικολάου, καλώντας τους φοιτητές πανεπιστημίων και κολεγίων που εδρεύουν στην Κύπρο να συμμετάσχουν και να ταχθούν στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ενόψει της διεθνούς Ημέρας κατά της Διαφθοράς, η οποία καθιερώθηκε

την 9η Δεκεμβρίου, όταν το 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς, ο Υπουργός αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Κυβέρνηση, στα μέτρα που έχει λάβει, καθώς και στην Εθνική Στρατηγική Κατά της Διαφθοράς που υιοθέτησε.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε αρχικά πως για να περιορισθεί η εκτεταμένη διαφθορά, δεν αρκούν τα ευχολόγια, αλλά απαιτείται η ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας, την οποία κάλεσε να συμβάλει διαμορφώνοντας μέσω της εκστρατείας ευαισθητοποίησης, ένα ισχυρό μήνυμα για προώθηση της διαφάνειας και πάταξη της διαφθοράς.

«Οι νέοι του σήμερα, μεγαλώνοντας στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον και βιώνοντας τη σύγχρονη καθημερινότητα, στην οποία είναι έκδηλα τα φαινόμενα διαφθοράς, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν τους ‘πολίτες του αύριο’, που δεν θα επιτρέψουν τη διαιώνιση των εν λόγω φαινομένων. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουμε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση με την οποία η Κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση του φαινομένου. Όπως είπε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς μέσω του οριζόντιου Σχεδίου Δράσης, με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Σημείωσε πως η αντιμετώπιση του φαινομένου δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και επεσήμανε πως σήμερα η Κυβέρνηση θέτει τα θεμέλια και δημιουργεί την υποδομή ώστε οι νέες γενιές να ευαισθητοποιηθούν και να ενισχύσουν τις αντιστάσεις τους και να μην ανέχονται τη διαφθορά σε κανένα τομέα της ζωής τους.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως η Κυβέρνηση προωθεί παράλληλα νομοθετικά τη σύσταση και λειτουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Πρόκειται, εξήγησε, για ένα ανεξάρτητο Σώμα, ένα μεγάλο μηχανισμό για τη διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων των υπηρεσιών του δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς, στα πρότυπα των συστάσεων της GRECO.

Επίσης, είπε, η Κυβέρνηση ετοίμασε νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις επαφές σχετικά με το lobbying, με στόχο τη διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης δημοσίων αποφάσεων. Περαιτέρω, πρόσθεσε, προωθούνται εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και οργάνωση εκπαιδεύσεων των σημείων επαφής κάθε εμπλεκόμενης υπηρεσίας.

Ο Υπουργός ανέφερε πως με το νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή και προνοεί συμπληρωματικά μέτρα προστασίας σε πρόσωπα που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, ενθαρρύνονται οι πολίτες να παραχωρήσουν πληροφορίες για σκοπούς διερεύνησης και δίωξης τους.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε πως η Κύπρος κατά το 2018 έλαβε τα εύσημα στο πλαίσιο της φετινής συνάντησης εκπροσώπων των κρατών μελών της GRECO (Group of States Against Corruption) που αφορούσε τον Γ’ γύρο αξιολόγησης για τα μέτρα που λαμβάνει προς αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, κατά τη συνάντηση τονίστηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο όσον αφορά την υιοθέτηση όλων των συστάσεων της GRECO που είχαν γίνει το 2011 και σχετίζονταν με την ποινικοποίηση των αδικημάτων διαφθοράς και τη διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων.

Αναφορικά με την πρώτη Έκθεση Συμμόρφωσης για την αξιολόγηση στα πλαίσια του Δ’ Γύρου, ο οποίος αφορά την παρεμπόδιση της διαφθοράς στα μέλη του Κοινοβουλίου, τις Εισαγγελικές Αρχές και τη Δικαστική Εξουσία, η Κύπρος, από το πρώτο στάδιο συμμόρφωσης, θεωρήθηκε ότι έχει κάνει πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς, όμως παραμένουν περαιτέρω συστάσεις για υλοποίηση.

Σημείωσε πως στα πλαίσια πρόσφατης παρουσίασης των μέτρων πάταξης της διαφθοράς που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία ενώπιον ευρωπαϊκών θεσμών, η χώρα μας έλαβε τα εύσημα στο Υψηλού Επιπέδου Συνέδριο κατά της διαφθοράς που διοργάνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κροατίας σε συνεργασία με την GRECO, ενώ κλήθηκε από την OLAF να παρουσιάσει σε υποεπιτροπή που ασχολείται με θέματα πρόληψης της απάτης, την Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και το σχετικό Σχέδιο Δράσης.

«Προχωρούμε με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του οριζόντιου Σχεδίου Δράσης που έχουμε ετοιμάσει. Ένα μεγάλο μέρος του Σχεδίου προωθείται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS–Structural Reform Support Service), από την οποία ζητήθηκε χρηματοδότηση και παροχή τεχνικής βοήθειας για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής», είπε.

Αναφερόμενος σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας της Ελλάδος, είπε πως αποφασίστηκε όπως προχωρήσουμε σε ένα κοινό σχέδιο συνεργασίας για δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή διαφωτιστικών ημερίδων και εκπαιδεύσεων προσωπικού που θα κληθεί να συμμετάσχει στην εφαρμογή των Σχεδίων Δράσης, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και ενημερωτικού υλικού σε σχέση με την εφαρμογή των κανόνων εσωτερικού ελέγχου και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Όσον αφορά τον δημιουργικό διαγωνισμό, είπε πως η υποβολή των έργων ξεκινά την 15η Ιανουαρίου του 2019 και θα ολοκληρωθεί την 5η Μαρτίου του 2019. Τα έργα θα αξιολογηθούν από πενταμελή Επιτροπή, η οποία θα αναδείξει Α’ και Β’ νικητή. Το Α’ βραβείο αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο €1,750 και το Β’ Βραβείο σε χρηματικό ποσό €1,000.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο ενθουσιασμός και ο νεανικός παλμός, σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα και τα ερεθίσματα της σύγχρονης κοινωνίας, θα έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, κάτι το οποίο θα δώσει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η νέα γενιά συμμερίζεται την αποφασιστικότητά μας για καταπολέμηση αυτού του φαινομένου», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα