Υπ. Παιδείας: Διανύουμε περίοδο ανασύνταξης

Διανύουμε μια περίοδο που το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση η παιδεία μας ανασυντάσσεται, προκειμένου να επιτύχει την ποιοτική της αναβάθμιση, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου για τη Γιορτή των Γραμμάτων και των Τριών Ιεραρχών.

Ο κ. Καδής, είπε, μεταξύ άλλων, ότι “τα οράματα και η σκέψη των Τριών Ιεραρχών ας κατευθύνουν όλους όσοι υπηρετούν την παιδεία και αγωνίζονται για τα παιδιά. Διανύουμε

μια περίοδο που το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση η παιδεία μας ανασυντάσσεται, προκειμένου να επιτύχει την ποιοτική της αναβάθμιση”.

Πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού υλοποιούνται με υπευθυνότητα και τίθενται πλέον σε εφαρμογή. Οι συστηματικές μας προσπάθειες και οι προβληματισμοί μας αποσκοπούν πρωτίστως στο καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας, στα οποία οφείλουμε να καλλιεργήσουμε ικανότητες και δεξιότητες και αξίες, παρέχοντάς τους χρήσιμη γνώση και αγωγή”, είπε.

Με την ευκαιρία αυτή, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, βράβευσε τους τελειόφοιτους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης των δημόσιων σχολείων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, που πρώτευσαν στα μαθήματα των Νέων Ελληνικών, της Ιστορίας και των Θρησκευτικών, κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη.

Εκδηλώσεις για τη Γιορτή των Γραμμάτων και των Τριών Ιεραρχών πραγματοποίησαν σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Γερμασόγειας με ομιλητή τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου και η Σχολική Εφορεία Αγίου Δομετίου με ομιλήτρια τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Αίγλη Παντελάκη.

Στην ομιλία του, ο κ. Φωτίου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι “αγάπη για το συνάνθρωπο, ο αυτοσεβασμός και ο αλληλοσεβασμός, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη, υπήρξαν βασικές αρχές τις οποίες υπηρέτησαν έμπρακτα οι Τρεις μεγάλοι Ιεράρχες. Οι αρχές αυτές και οι παιδαγωγικές τους υποθήκες συνθέτουν και σήμερα βασικά και επίκαιρα μηνύματα, που μπορούν να αποτελούν ασφαλή πυξίδα και οδηγό για τους εκπαιδευτικούς και για όλους όσοι ασχολούνται με τα γράμματα και την εκπαίδευση των νέων μας”.

“Τα γρανάζια των μηχανών έδωσαν μεν δύναμη στον άνθρωπο, αλλά η δύναμη αυτή αποδείχθηκε πολλές φορές πηγή της αδυναμίας του. Ο στόχος και ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου δεν βρίσκεται σίγουρα μέσα στις μηχανές, ούτε μέσα στις επεξεργασίες της ηλεκτρονικής”, πρόσθεσε.

“Στην εποχή λοιπόν αυτή που οι νέοι αναζητούν το δρόμο τους σε μια περίπλοκη και διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, οι βασικές αρχές ζωής και δράσης των Τριών Ιεραρχών μπορούν να τους προσφέρουν υγιή πρότυπα προς μίμηση, να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν με σθένος τις όποιες δυσκολίες και να τους γεμίσουν με την αισιοδοξία του ανθρώπου που διαθέτει ανοικτούς πνευματικούς ορίζοντες, ευγένεια ψυχής και κοινωνική αλληλεγγύη”, κατέληξε.

Στη δική της ομιλία, η κ. Παντελάκη είπε ότι “η Κυβέρνηση συγκαταλέγει την εκπαίδευση ανάμεσα στις προτεραιότητές της και στοχεύει στην ποιοτική βελτίωσή της σε όλους τους τομείς. Σταθερές επιδιώξεις μας είναι η ανάπτυξη-επιμόρφωση και ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης, ο εκσυγχρονισμός των διοικητικών δομών του εκπαιδευτικού συστήματος και των σχολικών μονάδων, η αναβάθμιση του περιεχομένου και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης, η στήριξη και ενίσχυση του κάθε εκπαιδευομένου και η ενίσχυση/αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”.

“Σε αυτή μας την προσπάθεια, φάροι φωτοδότες και αυθεντικά πρότυπα ζωής και παιδείας είναι οι Τρεις Ιεράρχες. Μέσα στη σύγχρονη κοινωνία του άκρατου καταναλωτισμού οι διδαχές τους συνιστούν πηγές αλήθειας, χαράς, αγάπης και ευτυχίας. Μας κληροδοτούν αγωγή ειρήνης, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και έμπρακτης φιλαδέλφοσύνης. Καλούμαστε να παραδειγματιστούμε από την πίστη τους, για να αντέξουμε στις αντιξοότητες της ζωής και να κοινωνήσουμε από την ανιδιοτέλειά τους για να απαλύνουμε τον πόνο των πασχόντων συνανθρώπων μας”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα