Πέρασε με 153 «ναι» η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Η τροπολογία που δίνει την αρμοδιότητα στη Βουλή για τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών ψηφίστηκε τελικά μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ σε νέο ναυάγιο αναμένεται να εξελιχθεί η συνεδρίαση -την ερχόμενη Δευτέρα- της Διάσκεψης Προέδρων της Βουλής με θέμα τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συμπράξουν

αν πρώτα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δεν μεταβιβάσει τις αρμοδιότητές του στο ΕΣΡ.

Επί της διαδικασίας, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες, «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ κατά ψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 256 βουλευτών, «ναι» ψήφισαν 153, «όχι» 101 και δύο δήλωσαν «παρών».

Την ονομαστική ψηφοφορία τη ζήτησαν Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τα κυβερνητικά στελέχη να υπεραμύνονται της αναγκαιότητας της ρύθμισης ώστε, όπως υποστήριξαν, να μπουν κανόνες διαφάνειας αλλά και ένα τέλος στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο. Παρά την πολύωρη συνεδρίαση, δεν στάθηκε δυνατόν να γεφυρωθεί το (τηλεοπτικό) χάσμα…

Ψήφιση με την ηρεμία του Βούδα

«Αυτή η κυβέρνηση έχει και την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα νομικά εργαλεία, να βάλει τάξη σε αυτό το καθεστώς ντροπής που δεν τιμά κανένα και να επιβάλει κανόνες απόλυτης διαφάνειας για την λειτουργία των τηλεοπτικών καναλιών», υπογράμμισε νωρίτερα, ο Νίκος Παππάς υπεραμυνόμενος της τροπολογίας. Παράλληλα, μίλησε για ακρότητες και χυδαιότητες που ακούσθηκαν στην αίθουσα, όπως οι αναφορές περί «χουντικής ρύθμισης» ή «διάταξη που θα γίνει ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησης». «Κάποιοι, δεν θέλουν να γίνει ο διαγωνισμός. Θα γίνει, όμως… Αυτή η κυβέρνηση, είναι απολύτως αποφασισμένη», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και επιτέθηκε σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι ποτέ δεν ήθελαν τη διαφάνεια για αυτό και ποτέ δεν προχώρησαν σε διαγωνισμό, ενώ διαχώρισε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, σημειώνοντας ότι «κάτι προσπάθησε να κάνει». «Εσείς που ψηφίζατε τις περικοπές και το πετσόκομμα των συντάξεων με την ηρεμία του Βούδα, τώρα εξεγείρεστε με το πάθος του φανατικού επειδή είπαμε θα κάνουμε διαγωνισμό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε τέλος όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν την τροπολογία, και αν όχι όπως είπε, θα πρέπει να κάνουν κάτι, ώστε σύντομα, να προχωρήσει η συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

«Στόχος της προσπάθειάς μας είναι να υπάρξει στο ανώτατο επίπεδο διαφάνεια», επεσήμανε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος, και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι υπερασπίζονται ένα καθεστώς ανομίας, αλλά και τους συνεργάτες καναλάρχες τους, αυτούς, όπως είπε, «που επί 20 χρόνια προσπαθούσαν να ελέγξουν».

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλής προκάλεσε η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη, να αναβληθεί η ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. «Τρεις μήνες περιμένει και η κυβέρνηση και η Βουλή και οι αρμόδιες αρχές για να εφαρμοστεί ο νόμος. Αρκετά η καθυστέρηση», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης. «Δεν μπορεί να χωρέσει διψήφιος αριθμός αδειών. Το κρίσιμο ζήτημα είναι πιστοποιείται η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών καναλιών», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, και κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τη νέα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να στερεωθεί με απόλυτη διαφάνεια και πάνω σε άλλες βάσεις και θεμέλια το τηλεοπτικό τοπίο.

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια από κυβερνητικής πλευράς για να βρεθεί συναινετική λύση, προαναγγέλλοντας ότι την Δευτέρα στην Διάσκεψη των Προέδρων θα ανοίξει ο ίδιος το θέμα, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε όπως είπε, «να αποδείξουμε ότι η Βουλή δεν πρέπει να είναι σε εθελούσια ομηρία των ΜΜΕ».

Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του, με την οποία όλες οι αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες μεταφέρονται στο ΕΣΡ. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση η ΝΔ να αφήσει τον υπουργό ή την κυβέρνηση να εκβιάσει την ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντας πυροτέχνημα την απόφαση του υπουργού Επικρατείας να ψηφίζει η Βουλή μετά από δική του εισήγηση, για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε λόγο για «κενή λευκή νομοθετική ρύθμιση», τόνισε ότι ο νόμος ελέγχεται δικαστικά, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο που η ίδια άνοιξε. «Η διαδικασία των δήθεν αδειών δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Και αν επιδιώξετε την ολοκλήρωσή της αυτό θα είναι ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησης σας», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, επιμένει να μη θέλει να αποφασίσει το ΕΣΡ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, αλλά η κυβέρνηση και, πρόσθεσε ότι, αυτό είναι θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας. Νωρίτερα, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μάριος Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι μόνο σε καθεστώτα ολοκληρωτισμού και αυταρχισμού παρεμβαίνει η κυβέρνηση στην ενημέρωση.

Το Ποτάμι, που δεν συντάχθηκε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ, καταψήφισε την τροπολογία, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Χάρη Θεοχάρη, να υποστηρίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος των τηλεοπτικών αδειών και των υπερεξουσιών του υπουργού. «Η αδειοδότηση αποτελεί μία από τις μορφές ελέγχου. Εχουμε παράκαμψη του ΕΣΡ. Τι θα γίνει αν οι άδειες αυτές ακυρωθούν από το ΣτΕ; Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα επενδύσει χρήματα για μία άδεια που θα ακυρωθεί αύριο, μεθαύριο; Μήπως επιθυμείτε, να δημιουργήσετε κανάλια ομήρους ακυρωμένων αδειών(;), ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Θεοχάρης.

«Για ατέλειωτο πολιτικό και οικονομικό αλισβερίσι που γινόταν και συνεχίζεται και σήμερα», αλλά και για υποκρισία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, μίλησε για μεθοδεύσεις της κυβέρνησης η οποία, επιχειρεί όπως είπε, να αντικαταστήσει το υπάρχων καθεστώς «νταβατζήδων» των μέσων ενημέρωσης, με τους δικούς της.

Θετική η τροπολογία για τους ΑΝΕΛ

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν οι ΑΝΕΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Δημήτρη Καμμένο, να υπογραμμίζει την ανάγκη επιβολής κανόνων διαφάνειας στο τηλεοπτικό τοπίο που μέχρι σήμερα λειτουργεί άναρχα.

Η κόντρα Λοβέρδου-Παππά που ακόμα συζητείται

Η κατάσταση ξέφυγε κατά τη διάρκεια ομιλίας του κ. Ανδρέα Λοβέρδου όταν απευθυνόμενος προς τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, του είπε: «Δεν είστε υπουργός Β. Κορέας και δεν θα επιτρέψουμε σε υπουργό να μετατρέψει το κοινοβούλιο σε χουντικό κοινοβούλιο να μετατρέψει την χώρα σε χώρα που δεν έχει σχέση με τα δικαιώματα». Αμέσως, ο υπουργός σηκώθηκε και διαμαρτυρήθηκε έντονα με αποτέλεσμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ να του απαντήσει σκληρά: «Είσαι άσχετος. Να καθίσεις κάτω. Ντροπή σου. Είσαι άσχετος. Να μιλάς καλά σε εμένα. Εδώ δεν θα τραμπουκίζεις. Πέντε χρόνια σάς έχουμε υποστεί δεν μας φοβίζετε».

Στη συνέχεια, όταν έλαβε τον λόγο, ο υπουργός απάντησε στον κ. Λοβέρδο λέγοντας «υπάρχουν φράσεις που ακολουθούν τους πολιτικούς. Για τον δικό σας αυτοσεβασμό να ανακαλέσετε τα περί χουντικού κοινοβουλευτισμού», ενώ υποστήριξε ότι «αν έφερνα νυχτερινή τροπολογία για την παράταση των αδειών και της κατάστασης που επικρατεί τότε δεν θα είχατε πρόβλημα».

The post Πέρασε με 153 «ναι» η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα