Νέα αλληλοκαρφώματα στο Τμήμα Εφόρου Φορολογίας

Μπροστά σε νέα μπερδέματα βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών λόγω σωρείας καταγγελιών για παρατυπίες και φοροδιαφυγή, εναντίον ανώτερων λειτουργών του Εφόρου Φορολογίας. Και αυτό λίγες μόνο μέρες πριν από την αφυπηρέτηση του Εφόρου.

Ο Γενικός Ελεγκτής απέστειλε πρόσφατα επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών ζητώντας άμεση φορολογική διερεύνηση τουλάχιστον τεσσάρων ανώτερων λειτουργών του Εφόρου Φορολογίας. Συνόδεψε μάλιστα την επιστολή του με ένα "χαρτομάνι" πρωτοφανών καταγγελιών εναντίον αλλήλων τόσο για απόκρυψη εισοδημάτων

και φοροαποφυγή, όσο ακόμη και για "δώρα" που λάμβαναν για μεγάλες υποθέσεις. Και η διερεύνηση πρέπει να γίνει γιατί ως γνωστό "η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια". Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το πλέον σημαντικό κυβερνητικό τμήμα, στο οποίο στηρίζονται όλα τα δημόσια οικονομικά.

Ανάλογες καταγγελίες υπήρξαν και το περασμένο καλοκαίρι, όμως παρά τη δέσμευση ότι θα γινόταν διερεύνηση και θα ενημερωνόταν η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, τίποτα δεν προχώρησε. Υπενθυμίζεται τότε λόγω των καταγγελιών δεν έγινε δεκτή η αρχική επιλογή της Κυβέρνησης για τη θέση του Εφόρου και τελικά διορίστηκε ο Γιαννάκης Λαζάρου.

Και εδώ είναι ακριβώς το θέμα που προκύπτει, αφού όπως πληροφορούμαστε ο κ. Λαζάρου αφυπηρετεί στις 20 Φεβρουαρίου και οι καταγγελλόμενοι λειτουργοί είναι εξ αυτών που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη θέση. Ως εκ τούτου η Κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται και πάλι εγκλωβισμένοι.

Το σκέφτεται ο Έφορος Φορολογίας

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Σίγμα ο Έφορος Φορολογίας έχει διαμηνύσει στον Γενικό Ελεγκτή ότι σκέφτεται τι θα πράξει, βάζοντας κάτω τον προβληματισμό του για το πως μπορεί να γίνει φορολογική διερεύνηση των ανώτερων λειτουργών από κατώτερους του.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας οι καταγγελίες που υπάρχουν είναι τέτοιες και περιλαμβάνουν τέτοια λεπτομερή στοιχεία που η έρευνα κρίνεται επιβεβλημένη.

Γι αυτό αναμένεται από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να λάβει τις δέουσες αποφάσεις. Κάτι που και να γίνει ίσως να είναι αργά αφού σε 20 μέρες η θέση θα κενωθεί και οι καταγγελλόμενοι, όπως και το περασμένο καλοκαίρι θα καλοβλέπουν - λόγω κλίμακας - ενδεχόμενο διορισμό, υπολογίζοντας όμως χωρίς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το Sigma κατέχει και επιστολές καταγγελιών αλλά και ονόματα καταγγελλομένων, αλλά για ευνόητους λόγους δεν τα δημοσιοποιούμε. ​

Keywords
Τυχαία Θέματα