Υπ. Εμπορίου: Επαφές για το υγραέριο - Αποδέκτης της ακρίβειας ο καταναλωτής

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος μίλησε για την αύξηση στην τιμή του υγραερίου αλλά και για την γενικότερη ακρίβεια στην Κύπρο.

Αρχικά ανέφερε ότι οι τιμές του υγραερίου έχουν πάει πολύ ψηλά. «Αντιλαμβάνομαι ότι το υγραέριο

πηγαίνει στα ευάλωτα νοικοκυριά και στις οικογένειες που έχουν χαμηλά εισοδήματα».

Διευκρίνισε ότι υπάρχει μια εταιρεία που εισάγει το υγραέριο και το προμηθεύει σε τέσσερις εμπορευόμενους, οι οποίοι πωλούν στην αγορά. Επεσήμανε ότι το σύστημα αποθήκευσης μεταφέρθηκε από την Λάρνακα στο Βασιλικό σε νέες εγκαταστάσεις.

Διαβάστε ακόμη: Εκτόξευση της τιμής του υγραερίου στην Κύπρο - Σ' εξέλιξη έρευνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι το μονοπώλιο επιτρέπεται. «Δεν μπορεί να αποδειχθεί κατάχρηση επειδή υπάρχει μόνο μια μονάδα αποθήκευσης και εγκατάστασης».

Πρόσθεσε ότι είχαν επαφή με τις δύο από τις τέσσερις εταιρείας και θα συναντηθούν και με τις άλλες δύο τις επόμενες ημέρες. «Παίρνουμε τις τιμές εισαγωγής, το κοστολόγιο μέχρι το υγραέριο να φτάσει στον καταναλωτή και θα συγκρίνουμε με τις διεθνείς τιμές».

Επεσήμανε ότι έχουν μπει αυστηρά κριτήρια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το πώς μπορεί να λειτουργεί η εταιρεία εισαγωγής υγραερίου.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός μίλησε και για την εφαρμογή που θα δίνει σύγκριση τιμών στους πολίτες. «Δεν μπορεί αυτό το εργαλείο να δώσει την λύση στην ακρίβεια, αλλά ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέξει τα προϊόντα και η εφαρμογή θα του δώσει την κατάλληλη αγορά», είπε.

Επιπλέον ανέφερε ότι η ενέργεια είναι ακριβή στην Κύπρο. «Η μοναδική ενέργεια που έχουμε είναι η ηλεκτρική ενέργεια και η παραγωγή της είναι ακριβή. Σαν αποτέλεσμα της ακρίβειας μετακινούνται όλα τα κόστη στον καταναλωτή μέσω προϊόντων. Αποδέκτης της ακρίβειας είναι ο καταναλωτής.

Υπογράμμισε ότι στο Υπουργείο έχουν συγκεντρωθεί στο τρόπο μείωσης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. «Έτσι θα δώσουμε χαμηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής και έτσι θα μετακυλιστεί σε όλο το σύστημα της οικονομίας».

Τέλος, ανέφερε ότι «ο πήχης από εμένα είναι ήδη ψηλά».

Σε οικονομικά αδιέξοδα οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, εξαιτίας της ακρίβειας και του κόστους της ενέργειας. Η εκτίναξη της τιμής του υγραερίου, ωστόσο, αποτέλεσε τη σταγόνα για έντονες αντιδράσεις. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης φιλοξενήθηκε στις Τομές στα Γεγονότα αναφέροντας ότι τα καύσιμα τον τελευταίο χρόνο μειώθηκαν κατά 25% ενώ το υγραέριο αυξήθηκε κατά 13%.

Επισήμανε ότι είναι ανεξάρτητες οι τιμές του υγραερίου από τις τιμές των καυσίμων.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «μονοπώλιο υπάρχει αφού μόνο μια εμφιαλώνει από τις 4 που εμφιάλωναν προηγουμένως. Για να γίνει αυτή η κοινοπραξία έχει λόγο η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού η οποία ζητά και τη γνώμη του Υπουργείου Ενέργειας κατά πόσο αυτή η σύμπραξη θα είναι προς όφελος των καταναλωτών.  Ένας από τους κύριους λόγους που το Υπουργείο δίνει ή όχι την συγκατάθεση του είναι κατά πόσο αυτή η συγχώνευση θα φέρει μειωμένα κόστη στην εμφιάλωση του υγραερίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα