Ξετυλίγεται το κουβάρι της τρομοκρατίας στη Βρετανία

Ξετυλίγεται το κουβάρι πίσω από το δίκτυο που ενίσχυε τον Σαλμάν Αμπίντι και τον προετοίμαζε για την επίθεση στο Μάντσεστερ.

Συμπληρώνεται σήμερα μία εβδομάδα από τη μέρα που η τρομοκρατία ξαναχτύπησε τη Βρετανία, ακριβώς ένα μήνα μετά την επίθεση στο Γουέστμινστερ.

Συνολικά 22 άνθρωποι, εκ των οποίων τα περισσότερα παιδιά, έχασαν άδικα τη ζωή τους σε μια συναυλία στο Μάντσεστερ Αρένα, που έμελλε να ήταν γιορτή.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Μαΐου, οι βρετανικές αρχές προχώρησαν στη

σύλληψη ενός 23χρονου στο Σάσεξ της νότιας Αγγλίας, επεκτείνοντας τον κύκλο των προσαχθέντων και εκτός ευρύτερου Μάντσεστερ.

Οι έρευνες πλέον διεξάγονται πιο εντατικά σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Διοικητή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Μάντσεστερ, ο οποίος είπε πως «έχει αρχίσει και ξετυλίγεται το κουβάρι του τρομοκρατικού δικτύου», στο οποίο ανήκε ο Σαλμάν Αμπίντι.

Το δίκτυο αυτό φαίνεται πως εκπαίδευσε και προμήθευσε με εκρηκτικά τον δολοφόνο, κάτι που ανακάλυψε η Αστυνομία μετά από έρευνα τεσσάρων ημερών. Μάλιστα, για την έρευνα αυτή, βγήκαν στους δρόμους 1000 αστυνομικοί και ειδικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε εκατοντάδες σπίτια στην περιοχή Μοσάιντ του Μάντσεστερ, στην οποία ζούσε η οικογένεια του ισλαμιστή τρομοκράτη.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι βόμβες που εντόπισαν ήταν πανομοιότυπες μ’ εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στο Μπατακλάν στο Παρίσι και στη βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες.

Συνολικά δεκαέξι άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση. Δύο αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, ενώ δεκατέσσερις παραμένουν υπό κράτηση και ανακρίνονται, διευκρίνισε η αστυνομία.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι μειώνεται το επίπεδο συναγερμού στη Μ. Βρετανία, αλλά προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι είναι πολύ πιθανή μία νέα τρομοκρατική επίθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα