Λιλλήκας: Σημαντική πτυχή η αποχώρηση των Τούρκων εποίκων

Σύγκληση Διάσκεψης με την όποια ατζέντα, εμπεριέχει τον κίνδυνο κήρυξης αδιεξόδου από τον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σημαντική πτυχή είναι και η αποχώρηση των Τούρκων εποίκων, στους οποίους επιμελώς αποφεύγει να αναφερθεί ο κ. Αναστασιάδης.

Εξ αρχής σημειώσαμε ότι η Πρόταση του κ. Αναστασιάδη ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, όμως, σημειώσαμε και προειδοποιήσαμε ότι ενδεχόμενα να υποβληθεί ενδιάμεση Πρόταση που να συγκεράζει την Πρόταση Αναστασιάδη με τη θέση Ακιντζί.

Πρέπει

να γίνει αντιληπτό ότι η επιτυχία μιας Διάσκεψης δεν εξαρτάται από την ατζέντα της Διάσκεψης. Εξαρτάται από την πολιτική βούληση της Τουρκίας. Εξαρτάται από την κατάλληλη και παραγωγική προετοιμασία της Διάσκεψης.

Βασική, λοιπόν, προϋπόθεση παραμένει η διπλωματική προετοιμασία, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος και πραγματική προοπτική για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ένα διάλογο στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις της Άγκυρας, δεν επιτρέπουν την όποια αισιοδοξία. Κατά συνέπεια, σύγκληση Διάσκεψης με την όποια ατζέντα, εμπεριέχει τον κίνδυνο κήρυξης αδιεξόδου από τον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πέραν τούτου, διαπιστώνουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης περιορίζει τις εξωτερικές - διεθνείς πτυχές του Κυπριακού μόνο στα ζητήματα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. Σημαντική πτυχή είναι και η αποχώρηση των Τούρκων εποίκων, στους οποίους επιμελώς αποφεύγει να αναφερθεί ο κ. Αναστασιάδης.

Ο εποικισμός αλλοιώνει τον δημογραφικό χαρακτήρα της χώρας μας και αποτελεί απειλή τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους. Και αυτό το κεφάλαιο πρέπει να μπει στην ατζέντα μιας νέας Διάσκεψης. Εκτός και αν ο κ. Αναστασιάδης αποδέχεται την παραμονή τους στην Κύπρο και μετά τη λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα