Το κλειδί στην Τουρκία εν όψει εξελίξεων στο Κυπριακό

Σε επίπεδο εγγυητριών δυνάμεων μεταφέρεται πλέον το σκηνικό των εξελίξεων σε σχέση με το Κυπριακό, με τον Έιντε να έχει συναντήσεις σήμερα και την Τετάρτη σε Αθήνα και Άγκυρα.

Η εξέλιξη της περασμένης Παρασκευής, η οποία οδήγησε στον τερματισμό της διαδικασίας των διαδοχικών συναντήσεων Έιντε με Αναστασιάδη και Ακιντζί, έκλεισε έναν ακόμα κύκλο προσπαθειών για νέα σύνοδο στη Γενεύη.

Αυτός ο κύκλος μεταφέρεται σε άλλο επίπεδο πλέον,

αφού με πρωτοβουλία Κοτζιά, σήμερα ο Έιντε βρίσκεται στην Αθήνα για συζήτηση επί των όσων έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις προθέσεις της ε/κ και της τ/κ πλευράς για νέα Γενεύη.

Η Τουρκία φαίνεται να έχει υποκύψει στις πιέσεις και καθόρισε τελικά συνάντηση με τον κ. Έιντε την ερχόμενη Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να διασαφηνιστεί κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε αχτίδα φωτός σε σχέση με την πραγματοποίηση νέας διάσκεψης στη Γενεύη ή όχι. Ο καθορισμός της συνάντησης αυτής έγινε υπό την απειλή επίρριψης ευθύνης στην τουρκική πλευρά για την άρνησή της, αφού ήδη, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, είχε διευθετηθεί συνάντηση μεταξύ Κοτζιά και Έιντε. Αυτό, ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει και αλλαγή της στάσης ή της θέσης της τουρκικής πλευράς.

Τις προηγούμενες μέρες ενημερώθηκαν οι πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α ΟΗΕ για τις εξέλίξεις και συνεχίζονται οι επαφές με αξιωματούχους ξένων χωρών από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να διαφανεί η απόλυτη αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς.

Το κλειδί των εξελίξεων στην Τουρκία

Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί των εξελίξεων φαίνεται να κρύβεται στην Άγκυρα, καθώς όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται πλέον ότι σε ενδεχόμενη διάσκεψη στη Γενεύη, το ζήτημα που θα πρέπει να αναλυθεί εις βάθος δεν είναι άλλο από το κεφάλαιο των εγγυήσεων και της Ασφάλειας.

Η πρόταση Αναστασιάδη προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό, με το ΑΚΕΛ να κατηγορεί τον Πρόεδρο για μεταλλάξεις λόγω Προεδρικών Εκλογών και με τον ενδιάμεσο χώρο να επικρίνει το ότι δεν γινόμαστε πιστευτοί πλέον και έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας, όπως υποστηρίζουν.

Αυτό το οποίο έχει σημασία, ωστόσο, σε σχέση με την πρόταση Αναστασιάδη σε μια ενδεχόμενη νέα Γενεύη, είναι ένα συγκεκριμένο σημείο. Θα προχωρήσουμε τελικά σε μια συζήτηση η οποία θα έχει κατάληξη στο κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων, θα πάμε σε μια Διάσκεψη όπου θα έχουμε αποτελεσματική πρόοδο στο κεφάλαιο αυτό ή θα πάμε σε μια Διάσκεψη όπου θα συζητηθεί πρώτο το κεφάλαιο αυτό, χωρίς κατάληξη και ακολούθως να μπούμε σε βάθος στα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, όπως θέλει η τ/κ πλευρά;

Στο στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις πάντως, η Τουρκία δεν δείχνει καμιά διάθεση να ανοίξει ουσιωδώς τα χαρτιά της σε σχέση με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά ούτε και στην κατάργηση των εγγυήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα