Ξέρετε τι είναι ο «Στεγνός Ιανουάριος»; - Ιατρικές συμβουλές για την νέα τάση

Το Dry January (Στεγνός Ιανουάριος) είναι μια δημοφιλής εκστρατεία υγείας και ευεξίας που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ για ολόκληρο τον μήνα Ιανουάριο. Η ιδέα πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2013 από το Alcohol Change UK (παλαιότερα γνωστό ως Alcohol Concern), είναι να δώσει στα άτομα ένα διάλειμμα από το αλκοόλ μετά την δυνητικά απολαυστική περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών  και να προωθήσει ένα πιο υγιεινό ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Η συμμετοχή στο

Dry January θεωρείται συχνά ως ένας τρόπος για να επαναξιολογήσει κανείς τη σχέση του με το αλκοόλ, να αναπτύξει πιο υγιεινές συνήθειες και να βιώσει τα σωματικά και ψυχικά οφέλη της αποχής από το αλκοόλ για μια καθορισμένη περίοδο. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτήν την πρόκληση ως ευκαιρία για να βελτιώσουν τη συνολική τους ευεξία, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου ύπνου, των αυξημένων επιπέδων ενέργειας και της πιθανής απώλειας βάρους.

Τα άτομα που επιλέγουν να λάβουν μέρος στο Dry January μπορεί να βρουν υποστήριξη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των διαδικτυακών κοινοτήτων ή των οργανωμένων εκδηλώσεων αφιερωμένων στην εκστρατεία. Έχει κερδίσει δημοτικότητα ως ένα κίνημα που προωθεί την ενσυνειδητότητα γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ και ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας σε όσους αναζητούν ένα διάλειμμα από το ποτό.

Συμβουλές για έναν επιτυχημένο Στεγνό Ιανουάριο

Ένας μήνας μπορεί να φαίνεται πολύς χρόνος, και μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια για να παραμείνετε στεγνοί τον Ιανουάριο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές από το Harvard Medical Blog:

Βρείτε ένα υποκατάστατο μη αλκοολούχο ποτό. Για κοινωνικές καταστάσεις ή όταν λαχταράτε ένα κοκτέιλ μετά από μια κουραστική μέρα, αναζητήστε ποτά χωρίς αλκοόλ, όπως ανθρακούχο νερό, σόδα ή μοκτέιλ (μη αλκοολούχα κοκτέιλ.) Η μη αλκοολούχα μπύρα ή το κρασί είναι επίσης μια επιλογή, αλλά ορισμένες μάρκες εξακολουθούν να περιέχουν έως και 0,5% αλκοόλ κατ' όγκο, επομένως ελέγξτε την ετικέτα. «Συχνά προστίθεται ζάχαρη σε αυτά τα ποτά για να βελτιωθεί η γεύση, οπότε προσπαθήστε να επιλέξετε αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη», λέει η Dawn Sugarman, ερευνήτρια ψυχολόγος στο νοσοκομείο McLean Hospital που συνδέεται με το Χάρβαρντ στον τομέα του αλκοόλ, των ναρκωτικών και του εθισμού.Αποφύγετε τους πειρασμούς. Κρατήστε το αλκοόλ έξω από το σπίτι σας. Όταν είστε καλεσμένοι στο σπίτι κάποιου, πάρτε μαζί σας τα μη αλκοολούχα ποτά σας.
 Δημιουργήστε μια ομάδα υποστήριξης. Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας για τις προθέσεις σας και ενθαρρύνετέ τους να σας κρατήσουν υπόλογους. Ακόμα καλύτερα, επιστρατεύστε κάποιον να κάνει την πρόκληση μαζί σας.
 Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή Try Dry. Αυτή η δωρεάν εφαρμογή από το Ηνωμένο Βασίλειο σάς βοηθά να παρακολουθείτε το ποτό σας, να θέσετε προσωπικούς στόχους και να προσφέρει κινητήριες πληροφορίες, όπως θερμίδες και χρήματα που εξοικονομούνται από τη μη κατανάλωση αλκοόλ. Έχει ως στόχο να μειώσει ή να κόψει το αλκοόλ, ανάλογα με τις επιλογές σας.
 Μην τα παρατάς. Εάν γλιστρήσετε, μην αισθάνεστε ένοχοι. Απλά ξεκινήστε ξανά την επόμενη μέρα.

Ελέγξτε τα συναισθήματά σας

Η Sugarman συνιστά στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν επίσης το Dry January για να σκεφτούν τις συνήθειές τους στο ποτό. Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να χάνουν την επιθυμία τους για αλκοόλ και να συνειδητοποιούν ότι το ποτό δεν χρειάζεται να καταλαμβάνει τόσο μεγάλο χώρο στη ζωή τους. Εάν είστε εσείς, σκεφτείτε να συνεχίσετε για άλλες 30 ημέρες ή απλώς αποδεχτείτε τη νέα σας στάση απέναντι στο ποτό όπου είναι μια περιστασιακή απόλαυση.

Εάν δυσκολεύεστε κατά τη διάρκεια του μήνα, ή τα παρατάτε μετά από μια εβδομάδα περίπου, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον βοήθεια για να μειώσετε. Συζητήστε με το γιατρό σας για να λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.

Ο ιστότοπος Rethinking Drinking που δημιουργήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό (NIAAA) είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή. Για την ιστορία, η NIAAA συνιστά τον περιορισμό του αλκοόλ σε δύο ποτά ή λιγότερο για τους άνδρες και όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.

Να είστε ενήμεροι για προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν

Ο στεγνός Ιανουάριος μπορεί να αποκαλύψει σημάδια πιθανών προβλημάτων με το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων στέρησης αλκοόλ που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, ανάλογα με το πόσο πίνετε συνήθως.

Τα ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν άγχος, τρεμάμενα χέρια, πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, εφίδρωση και αϋπνία.
 

Τα σοβαρά συμπτώματα εμφανίζονται συχνά μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες μετά τη διακοπή του ποτού. Μπορούν να περιλαμβάνουν παραισθήσεις, παραλήρημα, ταχείς καρδιακούς παλμούς και πυρετό.

Keywords
Τυχαία Θέματα