Ξεκινά η μάχη

Σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον διαχωρισμό της Cyta
Η έγκριση ή μη του νομοσχεδίου για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών θα κρίνει την έκβαση της τελευταίας αξιολόγησης του μνημονίου

Ξεκινά σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία νέας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, με την ονομασία «CYTA Ltd», στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Στη νέα

εταιρεία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα μεταφερθούν οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες και περιουσιακά στοιχεία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Αρχής. Ο διοικητικός διαχωρισμός της Cyta αποτελεί το τελευταίο προαπαιτούμενο του μνημονίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση από την Τρόικα και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία θα συνεδριάσει στις 9:00 το πρωί, θα βρεθούν δύο ακόμη νομοσχέδια σε σχέση με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Cyta, που αφορούν στα εργασιακά ζητήματα και θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας. Τα μέλη της Επιτροπής θα συζητήσουν επίσης την τροποποίηση των κανονισμών περί Προσωπικού και περί Συντάξεων Υπαλλήλων της Cyta, καθώς και τον προϋπολογισμό της Αρχής για το 2016.

Ριζικά αντίθετες οι συντεχνίες
Σφοδρή είναι η αντίδραση των συντεχνιών της Cyta στα νέα δεδομένα που προωθούνται μέσω των νομοσχεδίων. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης χαρακτήρισε «κινδυνολογίες» τα λεγόμενα της Κυβέρνησης προκειμένου, όπως είπε, να επιτευχθεί η πώληση της Cyta. Όπως είπε, δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να αποδεικνύει ότι από τη μη αποκρατικοποίηση θα επιβαρυνθεί ο πολίτης, ενώ πρόσθεσε ότι δεν συντρέχει ανάγκη για επιπλέον αποκρατικοποιήσεις, επικαλούμενος τα λεγόμενα της Κυβέρνησης, δίνοντας στο θέμα «ιδεολογική χροιά».

«Αυτό που προτείνει ο ΔΗΣΥ, ως ευρωπαϊκό κόμμα, είναι παλιομοδίτικο γιατί στην Ευρώπη έχει γίνει εδώ και 30 χρόνια, κι έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ κακό για τους πολίτες και την οικονομία. Οι τιμές είναι σχεδόν πενταπλάσιες, η ποιότητα είναι πολύ χαμηλή και τα δίκτυα είναι κατεστραμμένα», είπε και συμπλήρωσε ότι στην Κύπρο οι τιμές στις τηλεπικοινωνίες είναι κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Αναμένουμε ότι τα νομοσχέδια θα καταψηφιστούν από την Ολομέλεια και τάχιστα θα πάμε στις προτάσεις εκσυγχρονισμού τις οποίες εισηγούμαστε. Παράλληλα, αυτό που προτείνουμε είναι η εμβάθυνση στρατηγικών συνεργασιών και η αξιοποίηση του διεθνούς δικτύου της Cyta και της τεχνογνωσίας της».

Προσπαθεί να πείσει ο ΔΗΣΥ
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Μάριος Μαυρίδης, στην ίδια εκπομπή, εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την έγκριση των νομοσχεδίων, λέγοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, και πρέπει να γίνει. Όπως είπε, η έγκριση του νομοσχεδίου θα βοηθήσει τη χώρα έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει το κόστος δανεισμού στη μεταμνημονιακή εποχή. Ερωτηθείς για το πώς πρόκειται να μεταπεισθούν οι βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι το βασικό επιχείρημα είναι η ευρωπαϊκή τακτική στις τηλεπικοινωνίες. «Εμείς πιστεύουμε στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ελεύθερη αγορά, στις χαμηλότερες τιμές και στην καλύτερη ποιότητα, αλλά και σε λιγότερες φορολογίες για τον πολίτη. Όλα αυτά είναι μέρος αυτής της πολιτικής», είπε και πρόσθεσε ότι η ιδιωτικοποίηση της αγοράς είναι ωφέλιμη για την κοινωνία και ότι, αν τελικώς οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρήσουν, το κόστος θα επωμιστεί ο Κύπριος πολίτης.

Ποιοι άλλοι θα παραστούν;
Πέραν του Υπουργού Οικονομικών, στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της CYTA και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ), ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ (ΠΟΑΣ), ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΤΗΚ-ΠΕΟ, της Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού (ΣΕΠ-ΑΤΗΚ), ΑΣΕΤ-CYTA (ΠΟΑΣ) και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Cyta (ΟΜΕ-Cyta).

Το τελευταίο προαπαιτούμενο
Η έγκριση του νομοσχεδίου για τη σύσταση της «CYTA Ltd» αποτελεί το τελευταίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης της ένατης και τελευταίας δόσης του κυπριακού προγράμματος. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το Eurogroup που θα εγκρίνει την τελευταία δόση συνεδριάζει στις 8 Μαρτίου, θα πρέπει το νομοσχέδιο να εγκριθεί από τη Βουλή στο τέλος του τρέχοντος μήνα, κάτι που φαίνεται δύσκολο, λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν από συντεχνίες και κόμματα.

Ο Υπουργός Οικονομικών έχει απευθύνει κατ’ επανάληψιν έκκληση «να εκπληρώσουμε και αυτό το τελευταίο προαπαιτούμενο, που αφορά τη Cyta» και το οποίο δεν αφορά, όπως είπε, «την αποκρατικοποίησή της ή την έλευση επενδυτή τώρα», αλλά την ίδρυση εταιρείας που «θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε με θετικό τρόπο το πρόγραμμα». Αυτό, επεσήμανε, «θα μας βοηθήσει πολύ στην παραπέρα προσπάθεια, όχι μόνο στην προσέλκυση επενδύσεων στην κυπριακή οικονομία, αλλά και στην πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της επενδυτικής βαθμίδας».

Τι θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή;
Αυτό που θα συζητήσει συγκεκριμένα η Επιτροπή Οικονομικών είναι το νομοσχέδιο για τη μεταφορά όλων των τηλεπικοινωνιακών εργασιών και σχετικών περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΑΤΗΚ σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου (η CYTA Ltd), η οποία στο αρχικό στάδιο θα ανήκει αποκλειστικά στην Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να γίνει δυνατό, σε μεταγενέστερο στάδιο, να επενδύσει ο κατάλληλος Στρατηγικός Συνεργάτης / Επενδυτής στη CYTA Ltd, με την αγορά μετοχών της CYTA Ltd από τη Δημοκρατία.

Επιπροσθέτως, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί της Διασφάλισης των Δικαιωμάτων των Υπαλλήλων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Νόμος του 2015», σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση των δικαιωμάτων των υπαλλήλων της νέας εταιρείας, στην οποία θα μεταφερθούν οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες, τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της Αρχής στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Αρχής, κατ' εφαρμογήν του περί Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμου 2014.

Επιπλέον θα συζητηθεί το νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Δικαιώματος Επέμβασης στη Νέα Ιδιωτικού Δικαίου Εταιρεία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου σε Ορισμένες Περιπτώσεις Νόμος του 2015», σκοπός του οποίου είναι η διασφάλιση κάθε θέματος που άπτεται της εθνικής ασφάλειας της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και αφορά συγκεκριμένα την εταιρεία ιδιωτικού δικαίου στην οποία θα μεταφερθούν οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες, τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της Αρχής.

Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου
Όσον αφορά ειδικότερα τη διαδικασία ίδρυσης της CYTA Ltd και τη μεταφορά των Εργασιών της ΑΤΗΚ σε αυτή, το νομοσχέδιο προνοεί ότι θα υπάρξει νέα εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, η οποία θα ανήκει αποκλειστικά στη Δημοκρατία (η CYTA Ltd). Επιπλέον, με διάταγμα που θα δικαιούται να εκδώσει το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Οικονομικών, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της ΑΤΗΚ θα μεταφερθούν στη CYTA Ltd, εκτός από συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις (τα «Εξαιρούμενα Θέματα») τα οποία περιγράφονται πιο κάτω. Επίσης, με την έκδοση του Διατάγματος και τη μεταφορά των Περιουσιακών Στοιχείων και Υποχρεώσεων, οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες που διεξάγει σήμερα η ΑΤΗΚ θα διεξάγονται από τη CYTA Ltd.

Τα εξαιρούμενα θέματα
Τα Εξαιρούμενα Θέματα θα καθοριστούν από το Υπουργικό Συμβούλιο στο σχετικό Διάταγμα και η πρόθεση είναι όπως να συνίστανται σε μια σειρά θεμάτων. Για παράδειγμα, περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τις Εργασίες, όπως για παράδειγμα τραπεζικά υπόλοιπα, κυβερνητικά χρεόγραφα, μετοχικοί τίτλοι και ορισμένα ακίνητα, και, Υποχρεώσεις οι οποίες δεν έχουν άμεση σχέση με τις Εργασίες.

Προϋπολογισμός Cyta για 2016
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Αρχής για το 2016 που κατατέθηκε στη Βουλή, το πλεόνασμά της για το 2016 θα φθάσει τα €58,6 εκατομμύρια, έναντι €56,2 εκατομμύρια το 2015 και €48 εκατομμύρια το 2014. Τα συνολικά έξοδα της Cyta αναμένονται το 2016 να μειωθούν στα €316,9 εκατομμύρια, από €332,4 εκατομμύρια το 2015 και €360,1 εκατομμύρια το 2014. Οι αποδοχές προσωπικού μειώνονται στα €98 εκατομμύρια, από €108,5 εκατομμύρια το 2015 και €114,8 εκατομμύρια το 2014. Τα συνολικά έσοδα προβλέπεται να μειωθούν στα €385,4 από τα €399 εκατομμύρια το 2015 και €417 εκατομμύρια το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα