Αβέρωφ: «Θα αποζημιωθούν όσοι πρέπει»

Γραπτή διαβεβαίωση έστειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ότι θα αποζημιωθούν όσοι εξαπατήθηκαν
Ζητά παράλληλη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, πιέζοντας προκειμένου να εξασφαλισθούν οι πληγέντες

Τη διαβεβαίωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, για την αποζημίωση όσον αφορά στις ζημιές που υπέστησαν, απέσπασε ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, μετά από σχετική αλληλογραφία. Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι το Eurogroup άναψε πράσινο φως στην

Κυπριακή Δημοκρατία να προβεί σε αποζημιώσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί τη σχετική γραπτή διαβεβαίωση και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σκληρή μάχη έδωσε ο ΠτΔ
Συγκεκριμένα, η επιστολή με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 2016, που εστάλη από τον κ. Νεοφύτου ως απάντηση σε εκείνη που είχε αποστείλει ο Σύνδεσμος στις 9 Φεβρουαρίου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δώσει σκληρή μάχη στο Eurogroup της 25ης Μαρτίου 2013, προκειμένου να περιληφθεί πρόνοια στην ανακοίνωση που προέκυψε μετά τη λήξη της συνεδρίας, η οποία αναφέρει ότι στην περίπτωση που οι κάτοχοι αξιογράφων δικαιωθούν από τα δικαστήρια, τότε το κράτος θα έχει την υποχρέωση να τους αποζημιώσει.

Στην επιστολή, ο κ. Νεοφύτου αναφέρει ότι με βάση το παραπάνω, το Eurogroup σημειώνει ότι οι κυπριακές Αρχές προτίθενται να αποζημιώσουν πιθανά θύματα δόλιων πρακτικών, σύμφωνα με τις καθιερωμένες νομικές και δικαστικές διαδικασίες, εκτός του μνημονίου. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ καταλήγει ότι η ερμηνεία του κυβερνώντος κόμματος στην πρόνοια αυτή είναι ότι οποιοδήποτε θύμα δόλιων πρακτικών κερδίσει τη νομική μάχη, το κράτος θα αναλάβει αμέσως την ευθύνη της αποζημίωσης.

Με χρήματα του Δημοσίου οι αποζημιώσεις
Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης, ο οποίος είχε αναφερθεί δημοσίως στην ύπαρξη της επιστολής και των γραπτών διαβεβαιώσεων από μεριάς ΔΗΣΥ, προχωρώντας σε περαιτέρω ερμηνεία των γραφομένων της επιστολής, ανέφερε πως το σημείο που αναφέρεται σε «εκτός προγράμματος αποζημίωση», ουσιαστικά εννοεί ότι τα χρήματα των αποζημιώσεων δεν θα προέλθουν από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία βοηθήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά από ίδιους πόρους του κράτους. Κατά συνέπεια, προέβη στο συμπέρασμα ότι, δεδομένου πως το κράτος εισέρχεται -κατά τα λεγόμενα της Κυβέρνησης- σε τροχιά ανάπτυξης, η δέσμευση αυτή θα υλοποιηθεί.

Τελικά θα κατέβουν στις εκλογές;
Όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει ο Σύνδεσμος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, κατά τη Γενική του Συνέλευση στη Χοιροκοιτία, λήφθηκε η απόφαση για αποχή από τη διαδικασία ως υποψήφιος φορέας. Σύμφωνα με τον κ. Μαυροβουνιώτη, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς όφελος του Συνδέσμου. Ωστόσο, επισήμανε ότι θα στηριχθούν, πιθανότατα, οι υποψηφιότητες εκείνες που στηρίζουν τις προσπάθειες του Συνδέσμου για αποζημίωση, με βάση το προσωπικό κριτήριο του κάθε μέλους. Τέλος, ο Σύνδεσμος, καλεί τους πολιτικούς και δη τους υποψήφιους βουλευτές να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους και να προσυπογράψουν την αποζημίωση των μελών του από το κράτος, σε περίπτωση δικαίωσής τους από τα δικαστήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα