Ξεχασμένα Ολυμπιακά Χωριά που δεν θυμίζουν τίποτα από το παρελθόν(ΦΩΤΟ)

Με αφορμή το γεγονός ότι το Ολυμπιακό Χωριό του Τόκιο συγκαταλέγεται στα πιο όμορφα Ολυμπιακά Χωριά μας κάνει να σκεφτούμε τι έγινε με τα παλιά Ολυμπιακά Χωρία. Ο χρόνος φαίνεται πως έχει σταματήσει σε  πολλά εγκαταλελειμμένα χώρια Ολυμπιακών Αγώνων και μόνο στεναχώρια μας προκαλούν οι εικόνες ενώ στο μυαλό μας έχουμε εικόνες που είναι γεμάτες ζωή , χαμόγελα και πανηγυρισμούς.

1.Αθήνα,

Ελλάδα – διεξήχθησαν θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896

Το Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν ο τόπος στον οποίο έλαβαν χώρα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896. Επίσης χρησιμοποιήθηκε για εκδηλώσεις τοξοβολίας και ως σημείο τερματισμού των μαραθωνοδρόμων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Παρά το γεγονός πως εξακολουθεί να χρησιμοποιείται τοπικά για αθλητικές εκδηλώσεις, οι κάποτε γεμάτες λάμψη αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν πλέον εγκαταλειφτεί. Το κόστος φιλοξενίας των Αγώνων εκτιμάται περίπου στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία πλέον φαίνεται να πετάχτηκαν σαν σκουπίδια. Οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι έξω από το Ολυμπιακό Συγκρότημα φαίνονται ερειπωμένο. Τα καθίσματα που βρίσκονταν στο εγκαταλελειμμένο Ολυμπιακό στάδιο χόκεϊ είναι καταστραμμένα. Η χώρα αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα  έτσι δεν υπήρξαν περαιτέρω επενδύσεις και η πλειοψηφία  των νεόκτιστων γηπέδων πλέον στέκει άδεια. Μια καρέκλα πεταμένη ανάμεσα σε σκουπίδια στην πισίνα του πρώην ολυμπιακού χωριού στην Αθήνα μας προκαλεί άσχημα συναισθήματα και πλέον φοίνικες και άγρια βλάστηση κατοικούν πλέον στο Ολυμπιακό στάδιο μπιτς βόλεϊ.

2. Βερολίνο, Γερμανία. Φιλοξένησε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου το 1936 είναι μια "στοιχειωμένη" περίοδος που η κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου μάλλον δεν θα την έχει στις πρώτες θέσεις των σημαντικών ιστορικών στιγμών της. Όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβαινε στην εξουσία, το 1931, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή παραχώρησε στην γερμανική πρωτεύουσα το δικαίωμα να φιλοξενήσει τους αγώνες, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα γινόταν κανένας συσχετισμός με το τρίτο Ράιχ. Η πόλη ξόδεψε όλους τους διαθέσιμους πόρους για να προετοιμαστεί κατασκευάζοντας ένα πολυδάπανο ολυμπιακό χωρίο και προχωρώντας στην ανέγερση 145 κτιρίων και ενός γηπέδου 120.000 θέσεων στην περιοχή Elstal. Εβραίοι και αριστερές ομάδες απείλησαν να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες, αλλά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέμεινε ότι το μήνυμα της ενότητας θα δάμαζε το Τρίτο Ράιχ. Στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, οι σβάστικες και το έμβλημα τον Ολυμπιακών ήταν δίπλα - δίπλα.   Λίγο καιρό αργότερα, ο Χίτλερ θα σηματοδοτούσε  τη ζοφερή περίοδο της ανθρωπότητας στην οποία διαπράχθηκαν κάποια από τα σοβαρότερα εγκλήματα στην ιστορία. Σήμερα, το Ολυμπιακό Χωριό του Χίτλερ είναι ερειπωμένο.

3. Ατλάντα, Τζόρτζια – διεξήχθησαν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1996.

Το στάδιο στην κομητεία Φάλτον της Ατλάντα που χρησιμοποιήθηκε ως εκατονταετής χώρος Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκίνησε να πέφτει μετά από 350 κιλά εκρηκτικών που εξερράγησαν το 1997. Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε τη στιγμή που πλήθος κόσμου παρακολουθούσε μία συναυλία. Οι Αμερικανοί ξόδεψαν 227 εκατομμύρια δολάρια για ειδικά προγράμματα ασφαλείας, ενώ προσέλαβαν 30.000 αστυνομικούς και στρατιώτες για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων, αλλά απέτυχαν. Μερικά χρόνια αργότερα ο Έρικ Ρούντολφ ομολόγησε τον βομβαρδισμό και μια σειρά σχετικών τρομοκρατικών επιθέσεων και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

4. Πεκίνο, Κίνα – φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Κινέζοι τουρίστες κοιτούν μέσα από τον φράχτη ασφαλείας του Εθνικού Σταδίου (επίσης γνωστό και ως Bird’s Nest).  Υπήρξε ο τόπος συναντήσεως για τους αθλητές εκεί έγινε και η τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2008 στο Πεκίνο. Πλέον, τα μόνα που αντικρίζουμε είναι μια πινακίδα σε ένα έρημο γήπεδο που τότε το 2008 ήταν το κέντρο των Αγώνων του Πεκίνου για τους αγώνες μπέιζμπολ. Ο χώρος όπου διεξήχθησαν οι αγώνες μπιτς βόλεϊ στέκει ερειπωμένος και χωρίς καμία συντήρηση. Σε διάφορες φωτογραφίες που βλέπουμε στο διαδίκτυο ένα μοναχικό σκύλο που στέκεται πάνω σε γυάλινες πλάκες σε ένα έρημο χώρο όπου κάποτε γινόταν οι αγώνες μπέισμπολ.

5. Σαράγεβο, Βοσνία – φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984.

Ένα τσιμεντένιο βάθρο για τους νικητές με το κείμενο: «Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1984» στέκει εγκαταλελειμμένο δίπλα στο όρος Ίγκμαν κοντά στο Σαράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης που το 1984 είχε φιλοξενίσει. Η εγκαταλελειμμένη διαδρομή για έλκηθρα από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σαράγεβο το 1984. Βρίσκεται στο όρος Trebevic κοντά στην πρωτεύουσα. Εγκαταλείφτηκε και βρέθηκε στη λήθη της κατάρρευσης. Οι περισσότεροι χώροι των Ολυμπιακών Αγώνων της Βοσνίας έχουν γίνει ερείπια. Εκτός από τα γκράφιτι σε αρκετούς τοίχους του κτηρίου, κυκλοφορεί και μια εικόνα με ένα σκυλί περπατά μπροστά από το λογότυπο της Ολυμπιακής νιφάδας χιονιού στον τοίχο του σταδίου Kosevo. Εκεί διεξήχθη η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σαράγεβο το 1984.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξεχασμένα Ολυμπιακά Χωριά, ΦΩΤΟ,xechasmena olybiaka choria, foto