Tόκιο 2020 & τελικός Euro: Έρευνα για εξάπλωση Covid19 αθλητικές εκδηλώσεις

Καθώς  ξεκίνησαν  οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020  στο Τόκιο, υπάρχει μια  πτυχή που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με άλλα πρόσφατα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως ο τελικός πρωταθλήματος ποδοσφαίρου UEFA 2020 στις 11 Ιουλίου. Αν και οι αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων εμφανίστηκαν  χωρίς κοινό στις κερκίδες,  ο τελικός του Euro

στο Στάδιο Γουέμπλει του Λονδίνου είχε  60.000 οπαδούς που φώναζαν υπέρ της ομάδας του.. Τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί υπάρχουν δυο προσεγγίσεις σε σχέση με τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις σε σχέση με την εξάπλωση της πανδημίας; .

Οι θεατές στο Wembley συναίνεσαν ουσιαστικά στη συμμετοχή σε ένα ουσιαστικά πείραμα της βρετανικής κυβέρνησης για να παρακολουθήσουν την εξάπλωση του COVID-19, στο πλαίσιο του Προγράμματος Έρευνας Εκδηλώσεων, μιας πρωτοβουλίας που περιλάμβανε επίσης ορισμένες συναυλίες, καλοκαιρινά φεστιβάλ και άλλες μαζικές εκδηλώσεις. Ορισμένες χώρες έχουν ξεκινήσει παρόμοιες μελέτες, αν και μικρότερης κλίμακας.

Σύμφωνα με το Nature, νωρίτερα αυτό το μήνα, η βρετανική κυβέρνηση αποκάλυψε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του προγράμματος του Ηνωμένου Βασιλείου - που περιελάβανε εκδηλώσεις μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2021, αλλά όχι τα μεταγενέστερα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του τελικού του Euro 2020. Αν και βγήκαν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες, τα δοκιμαστικά συμβάντα μέχρι στιγμής δεν έχουν παράσχει ξεκάθαρα δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε εκδηλώσεις. Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε πιο ευκρινή αποτελέσματα από τα μεταγενέστερα γεγονότα για να  προσαρμόσει την πολιτική της και τερμάτισε τους περισσότερους περιορισμούς πανδημίας σε όλη την Αγγλία μόλις αυτή την εβδομάδα.

Η Τερέζα Μαρτέου, επιστήμονας συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου, είπε ότι η ταχεία συνεργασία με τους διοργανωτές εκδηλώσεων σήμαινε ότι χάθηκαν ευκαιρίες. «Μερικές φορές πωλούσαν τα εισιτήρια η στιγμή που τα [επιστημονικά] πρωτόκολλα ήταν στην φάση οριστικοποίησης», λέει.

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε το Πρόγραμμα Ερευνών Εκδηλώσεων τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση είπε ότι θα επιτρέψει στους θεατές που θα μπορούσαν να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία για αρνητικό τέστ   COVID-19 να παρακολουθήσουν συναυλίες και μαζικά αθλητικά γεγονότα σε περιορισμένη χωρητικότητα. Οι επακόλουθες μελέτες θα έδιναν κρίσιμα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο ασφαλούς εκτέλεσης αυτών των εκδηλώσεων και θα καθοδηγούσαν τις πολιτικές αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των χώρων ψυχαγωγίας με τρόπους που μειώνουν τους κινδύνους μετάδοσης.

Ωστόσο, τα χαμηλά ποσοστά μόλυνσης μεταξύ του πληθυσμού όταν ξεκίνησαν τα πρώτα συμβάντα και τα αρνητικά αποτελέσματα σε  συμμετοχή στις δοκιμές PCR μεταξύ των συμμετεχόντων πριν και μετά τα συμβάντα, σήμαινε ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν δεν είχαν την κλίμακα και το εύρος για να δώσουν απαντήσεις, είπαν οι επιστήμονες της έρευνας έκθεσης.

Οι αριθμοί περιπτώσεων για όσους παρακολούθησαν τις εννέα εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση του Προγράμματος Έρευνας Εκδηλώσεων μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2021 ήταν μικρές. Μόνο 28 από  τους 55.000 και πλέον ανθρώπους που συμμετείχαν ως θεατές σε εκδηλώσεις - συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σνούκερ σε ένα θέατρο του Σέφιλντ, του τελικού του κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Γουέμπλεϊ και των BRIT Awards στο O2 Arena του Λονδίνου – βγήκαν θετικοί για το SARS- CoV-2. Από αυτούς, οι ερευνητές εντόπισαν 11 που ενδέχεται να ήταν μολυσματικοί σε ένα συμβάν και άλλοι 17 ως δυνητικά μολυσμένοι κατά ή κατά τη στιγμή ενός συμβάντος, σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν την 1η Ιουλίου.

Οι συγγραφείς της έκθεσης ζητούν από αυτούς τους αριθμούς να ερμηνευτούν με «εξαιρετική προσοχή», επειδή ο ιός δεν κυκλοφορούσε ευρέως στην κοινότητα εκείνη την εποχή και μόνο το 15% αυτών έκαναν  PCR πριν και μετά την εκδήλωση όπως απαιτούσε η μελέτη..

Ο Τζον Έντμουντς, επιδημιολόγος στο London School of Hygiene &Tropical Medicine και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ερευνητικού προγράμματος του Events, προσθέτει ότι η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή του δέλτα δεν ήταν ακόμη κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Γνωρίζαμε ότι δεν θα είχαμε αρκετές περιπτώσεις για να εξετάσουμε τη μετάδοση», είπε.

Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορους  παράγοντες για πιθανή μετάδοση του ιού στα γεγονότα. Αυτά περιελάμβαναν περιβαλλοντικούς παράγοντες για την αερομεταφερόμενη μετάδοση - όπως τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία αποκαλύπτουν ανεπαρκή αερισμό και πυκνότητα πλήθους - και παράγοντες συμπεριφοράς, όπως συμμόρφωση με τους κανόνες για την κάλυψη προσώπων και την κοινωνική απόσταση.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι διαφορετικές τοποθεσίες σε ένα χώρο έχουν διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου για μετάδοση. Οι εξωτερικοί χώροι είχαν γενικά λιγότερους παράγοντες κινδύνου από τους εσωτερικούς χώρους, για παράδειγμα, και ορισμένες περιοχές υπαίθριων χώρων, όπως τουαλέτες, διάδρομοι και περίπτερα τροφίμων και ποτών, όπου οι άνθρωποι συσσωρεύονταν μαζί, ενέχουν υψηλότερους κινδύνους.

«Το να κάθεσε στη θέση σου στο Γούμπλει είναι πιθανότατα χαμηλού κινδύνου», δήλωσε ο Εντμουντς. Είναι τα σημεία επαφής στο χώρο και τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω από την εκδήλωση, όπως η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών ή η επίσκεψη στην παμπ, που είναι πιθανό να είναι υψηλότερου κινδύνου, είπε

Για την Μάρτεου, αυτά τα ευρήματα ήταν αξιόλογα. Το πρόγραμμα ήταν «εξαιρετικό» τόσο για την κλίμακα των πειραμάτων όσο και για την ταχύτητα με την οποία δημιουργήθηκαν.

Τόσο  η Μαρτάου όσο και ο Εντμουντς υποδηλώνουν ότι το ποσοστό συμμόρφωσης με PCR θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί εάν υπήρχαν κίνητρα και καλύτερη επικοινωνία για τους συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις.

Οι Κάτω Χώρες έχουν επίσης επενδύσει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για να κατανοήσουν πώς να διοργανώσουν με ασφάλεια αθλητικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα FieldLab Events υποσχέθηκε να αναπτύξει απόδειξη μιας αξιόπιστης και ασφαλούς προσέγγισης για το άνοιγμα της ψυχαγωγίας. Αλλά νωρίτερα αυτό το μήνα, η ολλανδική κυβέρνηση - η οποία στις 26 Ιουνίου είχε άρει τους περισσότερους περιορισμούς COVID - 19, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών συγκεντρώσεων - αντέστρεψε αυτήν την απόφαση αφού τα ποσοστά μόλυνσης αυξήθηκαν κατά 500%.

Στο  Ηνωμένο Βασίλειο, η έρευνα για τις διοργανώσεις  βρίσκεται στη δεύτερη και τρίτη φάση του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του τελικού του EURO 2020, έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει ακόμη αναλυθεί,  και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με μια νέα προσέγγιση για την παρακολούθηση των, θα ρίξει περισσότερο φως στους κινδύνους μετάδοσης σε μεγάλες εκδηλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Tόκιο 2020, Euro, Έρευνα, Covid19,Tokio 2020, Euro, erevna, Covid19