Μετεωρίτης έκανε την νύχτα μέρα στη Νορβηγία (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Νορβηγοί έχουν μείνει καταπληκτικοί από έναν φωτεινό μετεωρίτη που φώτισε τον νυχτερινό ουρανό στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Το βίντεο δείχνει ισχυρές λάμψεις φωτός πάνω από τη Νορβηγία, ακολουθούμενη από αυτό που οι μάρτυρες περιέγραψαν ως δυνατά κτυπήματα την Κυριακή. Η νορβηγική αστυνομία αναφέρει ότι έλαβε με έκπληξη κλήσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν υπήρξαν αναφορές τραυματισμών ή ζημιών.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που μελέτησε τον μετεωρίτη,  πιστεύουν ότι προσγειώθηκε σε ένα δάσος κοντά στην πρωτεύουσα, Όσλο.

Video av meteoren, fra @meteornettverk

inatt. pic.twitter.com/hayrVTJyU9

— astronewth (@astronewth) July 25, 2021

Ένας μετεωρίτης είναι ένας διαστημικός βράχος που καίγεται έντονα αφού εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης με υψηλή ταχύτητα. Γίνεται γνωστό ως μετεωρίτης αν επιβιώσει το πέρασμα του στο έδαφος.Το Νορβηγικό Δίκτυο Μετεωριτών αναφέρει ότι ο μετεωρίτης της Κυριακής ήταν ορατή για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα αφού εμφανίστηκε στις περίπου 01:00 τοπική ώρα

Ταξιδεύοντας με ταχύτητα περίπου 16,3km / s , ο μετεωρίτης παρατηρήθηκε σε μεγάλα τμήματα της νότιας Σκανδιναβίας, λέει το δίκτυο. Ο Νορβηγός αστρονόμος Vegard Rekaa είπε στο BBC ότι η σύζυγός του ξύπνησε εκείνη τη στιγμή και άκουσε κάτι σαν έκρηξη και υπέθεσε ότι κάτι βαρύ πέφτει κοντά στο σπίτι. Ο κ. Rekaa , ξύπνησε και τράβηξε βίντεο του μετεωρίτη, και χαρακτηριστικά είπε « ήταν κάτι που σπάνια βλέπουμε στη Νορβηγία ή οπουδήποτε στον κόσμο».

Meteor in Oslo pic.twitter.com/HodXe9RfrF

— Mikael Berg (@mikaelberg2k) July 24, 2021

Η αρχική έρευνα δείχνει ότι ο βράχος είχε πέσει και είχε χτυπήσει στο έδαφος σε μια δασώδη περιοχή που ονομάζεται Finnemarka, περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά του Όσλο.

Μια ομάδα κατασκηνωτών ανέφερε «μια μεγάλη έκρηξη ένιωσαν ότι έγινε ακριβώς πάνω από το κεφάλι τους».Μια άλλη γυναίκα που ζει σε τροχόσπιτο είπε ότι είδε μια μπάλα να φλέγεται στον ουρανό σε μικρή απόσταση, αλλά σκέφτηκε ότι οι φίλοι της έκαναν πλάκα.

Η ανάλυση του μετεωρίτη δείχνει ότι θα μπορούσε να ζύγιζε τουλάχιστον 10 κιλά.Ο συνάδελφός του στο νορβηγικό δίκτυο μετεωριτών, Morten Bilet, ήταν μεταξύ των μαρτύρων.Είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο μετεωρίτης είχε πιθανώς χτυπήσει την αστεροειδή ζώνη του ηλιακού μας συστήματος καθώς ταξιδεύει μεταξύ Άρη και Δία.

Ο κ. Bilet το περιέγραψε ως «τρομακτικό» γεγονός, παρά επικίνδυνο.Τέτοιες ρήξης μετεωριτών είναι σπάνιες και κάποιες φορές προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και τραυμάτισαν τουλάχιστον 1.600 άτομα όπως για παράδειγμα όταν είχε πέσει στα Ουράλια Όρη της Ρωσίας το 2013.

Πηγή: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νορβηγία, Μετεωρίτης, ΒΙΝΤΕΟ,norvigia, meteoritis, vinteo