Νεκροί από το 1800 μέσα στο Αρχείο Πληθυσμού

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που άτομα τα οποία έζησαν στην Κύπρο «ξεχάστηκαν» από το να διαγραφούν από τους καταλόγους του Αρχείου Πληθυσμού του κράτους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις καταχωρημένων από το 1800.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αυτές οι περιπτώσεις έχουν μάλλον ξεχαστεί, μαζί με άλλες 70.000 που αφορούν σε άτομα άνω των 100 ετών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ωστόσο, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού διαγράφει με κάθε ευκαιρία τους «ζωντανούς νεκρούς» και υπέβαλε

εισηγήσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών ώστε να ξεκαθαρίσει το αρχείο από όλους όσοι έχουν αποβιώσει, ίσως εδώ και δεκαετίες.

Οι «ξεχασμένοι» εντοπίστηκαν στο πλαίσιο ελέγχου από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού, ενώ πριν από περίπου ένα χρόνο, ο αριθμός των πολιτών που φέρονταν να είναι ηλικίας άνω των 100 ετών ακουμπούσε τις 97.000.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα και ο οποίος εξέτασε το αρχείο στο πλαίσιο εκκαθάρισης του εκλογικού καταλόγου, 2.500-3.000 άτομα άνω των 100 ετών έχουν αφαιρεθεί ενώ στη συνέχεια αφαιρέθηκαν άλλες περίπου 20.000.

Πάντως, ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, εκκρεμεί εισήγηση όπως διαγραφούν από τον εκλογικό κατάλογο όσοι εμφανίζονται να είναι ηλικίας άνω των 100 ετών και από το 2000 και εντεύθεν δεν αποτάθηκαν για την έκδοση οποιουδήποτε πιστοποιητικού (ταυτότητας/διαβατηρίου κ.λπ.). Σε περίπτωση που εγκριθεί η συγκεκριμένη εισήγηση εκτιμάται ότι ο αριθμός των πολιτών άνω των 100 ετών που θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται καταχωρημένοι στον εκλογικό κατάλογο θα είναι τριψήφιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα