Tα «φαντάσματα» των Ολυμπιακών Αγώνων – Εγκαταστάσεις ρημάζουν σε όλο τον κόσμο (εικόνες – video)

To πρόβλημα των εγκαταλειμμένων ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχει δημιουργήσει πολλές εντάσεις στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται για… ελληνικό φαινόμενο.

Σε πολλές χώρες που έχουν φιλοξενήσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός, οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις «ζουν» για μερικές ημέρες στιγμές δόξας πριν χαθούν για πάντα στην αφάνεια.

Το γήπεδο baseball της Ατλάντα των ΗΠΑ κατεδαφίστηκε λίγα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες,
δίνοντας τη θέση του σε ένα πάρκινγκ 4.000 θέσεων/REUTERS Photography

Με αφορμή την ολοκλήρωση των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στην Πιονγκτσανγκ της Νότιας Κορέας, εξετάζουμε τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις εγκατάλειψης ολυμπιακών εγκαταστάσεων στον κόσμο.

Βεβαίως, όπως και σε οτιδήποτε έχει σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα έχει… δεσπόζουσα θέση.

Στο παρακάτω βίντεο, δείτε 10 μεγάλες ολυμπιακές εγκαταστάσεις που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, σε όλο τον κόσμο.

Τα έξοδα αυξάνονται, τα έσοδα μειώνονται

Από την έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου. Ωστόσο, πλέον, δεν είναι λίγες οι χώρες των οποίων η ολυμπιακή εμπειρία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Το τέλος των αγώνων άφησε πολλές από αυτές με τρομακτικά οικονομικά προβλήματα και χρέη που ξεπερνούσαν ακόμα και το ένα δισεκ. δολάρια.

Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα/ΑP

Από το 1960, τα έξοδα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων άρχισαν να αυξάνονται σταθερά, σε συνδυασμό και με τα αρνητικά δημοσιεύματα, αλλά και την αύξηση των μέτρων ασφαλείας. Το 1968, το Μέξικο Σίτυ θρήνησε νεκρούς διαδηλωτές εναντίον των αγώνων, ενώ το 1972 στο Μόναχο δολοφονήθηκαν ισραηλινοί αθλητές.

Σεράγεβο, πρώην πίστα bobsleigh/REUTERS/Dado Ruvic

Οι Ολυμπιακοί του Μόντρεαλ το 1976 που κατέληξαν σε οικονομική καταστροφή για την πόλη. Ο προϋπολογισμός των 124 εκατ. δολαρίων ήταν ελάχιστος σε σχέση με τα περίπου 2 δισεκ. που κόστισε τελικά η διοργάνωση.

Πεκίνο/REUTERS/David Gray

Μόνο το Λος Άντζελες το 1984 κατάφερε να βγάλει κέρδος από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι τα κέρδη της πόλης ανήλθαν στα 215 εκατ. δολάρια. Ωστόσο η εξαίρεση του Λος Άντζελες δεν οφείλεται εξ’ ολοκλήρου στην ικανότητα των διοργανωτών αφού η συγκεκριμένη πόλη είχε ήδη κατασκευασμένο το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων που χρησιμοποίησε στους Αγώνες, γεγονός που εξοικονόμησε από μόνο του εκατομμύρια δολάρια.

Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα/AP

Τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι θετικά και για την πιο πρόσφατη ολυμπιακή πόλη. Η Πιοντσάνγκ, ήδη είδε τον προϋπολογισμό των 7 δισεκ. να «πέφτει έξω» σε δραματικό βαθμό, αφού ήδη το κόστος έχει σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 12 δισεκ..

Το δυσβάσταχτο κόστος των Αγώνων καταδικάζει σε αχρηστία τις εγκαταστάσεις αφού η συντήρησή τους αποδεικνύεται αδύνατη.

Φοίνικες φυτρώνουν στο γήπεδο beach volley των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας/Reuters/Yorgos Karahalis

Αρχική εικόνα: Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Βερολίνου. Πηγή: Business Insider

Keywords
Τυχαία Θέματα