Βρυξέλλες: Τραπέζι σε 28 Υπουργούς "έκανε" ο Μπαν

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και το κολέγιο των Επιτρόπων είχε σήμερα το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Μπαν συνέφαγε με τους 28 Υπουργούς Εξωτερικών ή Ανάπτυξης, που ήταν στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο.

Στις δηλώσεις του υπογράμμισε πως τα θέματα που απασχόλησαν τις συναντήσεις

του κυριαρχήθηκαν από την ανάπτυξη και τη μετανάστευση, σε μια συμβολική χρονική συγκυρία, καθώς φέτος κλείνουν 70 χρόνια λειτουργίας του ΟΗΕ.

Ο κ. Μπαν Κι - μουν έθεσε τρεις σημαντικούς σταθμούς για το άμεσο μέλλον. Ο πρώτος είναι η συνάντηση της Αντίς Αμπέμπα, με αντικείμενο την ανανέωση της διεθνούς εταιρικής σχέσης, που στηρίζεται στη χορήγηση του 0,7% του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ευχαρίστησε τις κοινοτικές χώρες που επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους προς το στόχο αυτό.

Ο δεύτερος σταθμός είναι η ατζέντα για την ανάπτυξη το 2025, το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και ο τρίτος η διάσκεψη για την εύρεση μιας συνολικής διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή το Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού για την οποία είπε ότι θα παρουσιάσει στη γενική συνέλευση ειδική ατζέντα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, ο κ. Μπαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα που μόλις σήμερα πρότεινε η Κομισιόν για την εγκατάσταση 40.000 προσφύγων από τη Μεσόγειο στα κράτη μέλη. Αποκάλυψε ότι ο ΟΗΕ, η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγε και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης βρίσκεται σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης στο τρίπτυχο χώρες προορισμού, χώρες διαμεσολάβησης και χώρες προέλευσης. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι έμποροι πρέπει να αντιμετωπιστούν στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου. ¨Τα κράτη μέλη πρέπει να δείξουν την συμπόνοια τους και ταυτοχρόνως να θέσουν το παράδειγμα για άλλα μέρη του κόσμου¨, είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ - σημείο που επανέλαβε εκτενώς και στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα