Στο «Νηρέα» ο συντονισμός έρευνας για επεξεργασμένα λύματα

Τον συντονισμό ερευνητικού έργου για την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων αστικών λυμάτων, με προϋπολογισμό 3,7 εκ. ευρώ αναλαμβάνει το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έγκριση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί μεγάλη διάκριση, ενώ αναγνωρίζεται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο το σημαντικό έργο που διεξάγει ο «Νηρέας».

Προστίθεται ότι δίνεται η μοναδική ευκαιρία να ηγηθεί η Κύπρος,

μέσω του Νηρέα, των προσπαθειών στον τομέα της ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της ασφαλούς επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων αστικών λυμάτων σε σχέση με την μικροβιακή ανθεκτικότητα στο περιβάλλον.

Την ερευνητική πρόταση υπέβαλε η Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου, στο πλαίσιo της δράσης "Marie Skłodowska-Curie: Innovative Training Networks (ITN)" που εντάσσεται στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020.

Η ερευνητική πρόταση που εγκρίθηκε για χρηματοδότηση έχει τίτλο "Antibiotics and mobile resistance elements in wastewater reuse applications: risks and innovative solutions (ANSWER)" και ο συνολικός προϋπολογισμός αυτής ανέρχεται στα €3,708,689.76, εκ των οποίων περί τις €800,000 αφορούν στις δραστηριότητες του Ερευνητικού Κέντρου Νηρέας.

Προστίθεται ότι η πρόταση “ANSWER” απέσπασε πολύ υψηλή βαθμολογία (94%) βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, μεταξύ αυτών η επιστημονική αριστεία, η μεθοδολογία/προσέγγιση και στρατηγική των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα προσόντα και η εμπειρία των ερευνητικών ομάδων και η επάρκεια της υφιστάμενης και της προτεινόμενης υποδομής, καθώς και η προστιθέμενη αξία του έργου για την Ευρώπη.

Αναφέρεται επίσης ότι η πρακτική της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων βρίσκει ευρεία εφαρμογή τόσο στη γεωργία όσο και στον εμπλουτισμό υδροφορέων, ωστόσο υπόκειται σε πιθανούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς αναφορικά με την παρουσία αντιβιοτικών και ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων και γονιδίων στα επεξεργασμένα αστικά λύματα.

Το δίκτυο συνεργασίας περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ακαδημαϊκών και μη ακαδημαϊκών φορέων, όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικές εταιρίες με αναγνωρισμένη εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην ποιότητα, επεξεργασία και διαχείριση νερού και αστικών λυμάτων.

Οι νέοι ερευνητές που θα εμπλακούν στο έργο θα έχουν την ευκαιρία να εκπονήσουν μέρος της διδακτορικής τους διατριβής και να αποκτήσουν ερευνητική εμπειρία σε υψηλού κύρους πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικές εταιρείες, καταλήγει η ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα