Βρετανός ΥΠΑΜ προς Πούτιν: Δεν είναι αργά να σταματήσεις αυτό που κάνεις

Μήνυμα προς τον Πούτιν ότι «δεν είναι αργά να σταματήσει αυτό που κάνει», έστειλε από το Τάλιν της Εσθονίας ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας.

Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, διακινδυνεύει τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας επί δεκαετίες. «Η ιδέα του να έχουμε μια ομαλή σχέση με τη ρωσική Κυβέρνηση θα είναι σχεδόν αδύνατη ως αποτέλεσμα αυτού που έχουμε δει στην Ουκρανία, εκτός αν ο Πρόεδρος Πούτιν επιλέξει να σταματήσει αυτό που κάνει τώρα», συνέχισε.

«Αυτό δεν τελειώνει

εδώ. Οι συνέπειες αυτού που βλέπουμε στην Ουκρανία θα έχουν αντίκτυπο στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ όχι μόνο για εβδομάδες, αλλά για μήνες και χρόνια», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γουάλας είπε επίσης ότι αυτό που έχουμε δει στην Ουκρανία πάει πέρα από το τι ανέμεναν πολλοί, καθώς πέρα από την παράνομη εισβολή ο Πρόεδρος Πούτιν «εξαπολύει βία και βομβαρδισμούς κατά περιοχών αμάχων και προξενεί δυνητικά ακόμα και χιλιάδες θύματα μεταξύ των πολιτών».

Όπως συμπλήρωσε, «το πόσο μακριά θα πάει ο Πούτιν, τι όπλα θα εξουσιοδοτήσει να χρησιμοποιηθούν για να επιτύχει τον απώτερο στόχο του, είναι άγνωστο, αλλά έχουμε δει τη χρήση τεράστιας ποσότητας βλημάτων πυροβολικού. Έχουμε δει την ανάπτυξη θερμοβαρικών οπλικών συστημάτων και ανησυχούμε για το πόσο ευρέως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτά».

Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα ενώθηκαν και απέρριψαν τις ρωσικές ενέργειες μέσω των κυρώσεων. «Δε θα αποδεχθούμε αυτό που βλέπουμε στην Ουκρανία, θα σταθούμε στο πλευρό της γενναίας ουκρανικής Κυβέρνησης και των γενναίων Ουκρανών στρατιωτών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γουάλας.

LIVE:Βομβαρδισμοί σε πόλεις «κλειδιά» της Ουκρανίας - 8η μέρα ρωσικής εισβολής

Δέχθηκε για ακόμα μία φορά ερώτηση γιατί δεν επιβάλλει το ΝΑΤΟ ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και απάντησε ότι αυτό θα σήμαινε σχεδόν σίγουρα κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών, ρωσικά αντίποινα, ενεργοποίηση του Άρθρου 5 της συνθήκης της Συμμαχίας και κατά συνέπεια γενικευμένο πόλεμο στην Ευρώπη.

Η βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε, εξάλλου, νέες κυρώσεις, αυτή τη φορά κατά ρωσικών εταιρειών στους τομείς αεροπλοΐας και διαστήματος. Οι εταιρείες αυτές δε θα έχουν στο εξής πρόσβαση στις υπηρεσίες ασφάλισης και αντασφάλισης που εδρεύουν στη Βρετανία, είτε άμεσα είτε εμμέσως.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ανακοίνωσε πως το Λονδίνο έχει στείλει πάνω από 300.000 κομμάτια ιατρικού υλικού στην Ουκρανία. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα