Βρετανική υποστήριξη στα ψηφίσματα για τα Βαρώσια

Την πλήρη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης σε όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναφέρονται στην Αμμόχωστο επανέλαβε με γραπτή απάντησή του σε ερώτηση βουλευτή ο Υπουργός Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Ο φιλοκύπριος βουλευτής των Συντηρητικών του βορείου Λονδίνου Ντέιβιντ Μπάροους απηύθυνε προς τον Υπουργό Εξωτερικών το ερώτημα «ποια βήματα κάνει για να υποστηρίξει την επιστροφή της Αμμοχώστου σύμφωνα με τα Ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών».

Στην απάντησή του ο κυβερνητικούς αξιωματούχος δήλωσε αρχικά πως κατανοεί τα έντονα συναισθήματα

αναφορικά με τα Βαρώσια, σημειώνοντας ότι η παρούσα κατάσταση εκεί αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της συνεχιζόμενης διαίρεσης της Κύπρου.

Αφού εξέφρασε την υποστήριξη της Βρετανίας στα σχετικά ψηφίσματα, ο κ. Λίντινγκτον σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει εγείρει το ζήτημα με τους Τουρκοκύπριους και τις τουρκικές αρχές .

«Παραμένω πεπεισμένος ότι, εν τέλει, μία συνολική λύση είναι η καλύτερη ευκαιρία για να επιλυθούν αυτά τα σύνθετα θέματα», συνέχισε ο Υπουργός Ευρώπης, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα τη βρετανική στήριξη για τις διαπραγματεύσεις υπό τα Ηνωμένα Έθνη, «οι οποίες θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα των Βαρωσίων και άλλα θέματα που σχετίζονται με μια συνολική λύση».

Ο κ. Λίντινγκτον συμπλήρωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση καλωσορίζει επίσης μέτρα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, τα οποία «μπορούν να έχουν μεγάλη αξία στην καλλιέργεια συμφιλίωσης μεταξύ των κοινοτήτων και στη διευκόλυνση μιας συνολικής λύσης». Στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση που φιλοξένησε ο ίδιος στο Φόρεϊν Όφις στις 2 Μαρτίου κατά την οποία εκπρόσωποι εμπορικών επιμελητηρίων από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο μια λύση θα αύξανε την ευημερία όλων στο νησί.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα