Μείωση 8,5% στις τιμές των φαρμάκων από τις 29 Ιουνίου

Στη μείωση κατά 8,5% στη χονδρική τιμή των φαρμάκων προχωρεί από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 το Υπουργείο Υγείας.

Ο αρμόδιος υπουργός, Φίλιππος Πατσαλή ανέφερε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για μείωση των τιμών των φαρμάκων και στη βάση εισηγήσεων για βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις στην τιμολογιακή πολιτική, όπως αναφέρεται και στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλή, το ύψος της μείωσης καταγράφεται σε έκθεση του ΠΟΥ, ως μια από τις πλέον ιδανικές ρυθμίσεις στις τιμές των φαρμάκων και αφορά τόσο στις

υφιστάμενες όσο και στις νέες χονδρικές τιμές.

Όπως ανέφερε ο κ. Πατσαλής, ο υφιστάμενος τιμοκατάλογος αποτελείται από 5.374 φάρμακα, στον οποίο περιλαμβάνονται 2.883 φάρμακα, των οποίων οι χονδρικές τιμές θα μειωθούν κατά 8,5%. Τα υπόλοιπα φάρμακα, 2.491 φάρμακα, των οποίων η τιμή είναι ίση ή μικρότερη των 10 ευρώ και επειδή θεωρούνται φθηνά, η τιμή τους δεν θα μειωθεί περαιτέρω.

Εξαιρούνται επίσης από τη μείωση του 8,5%, τα φάρμακα, των οποίων η ανώτατη χονδρική τιμή καθορίζεται μόνο από μια φθηνή χώρα.

Σύμφωνα με τον Φίλιππο Πατσαλή, η συνολική μέση μείωση των χονδρικών τιμών των φαρμάκων που επηρεάζονται τόσο από την επικαιροποίηση του τιμοκαταλόγου (-15%) που έγινε στις 21/1/2015, όσο και από τη μείωση κατά 8,5% που θα εφαρμοστεί στις 29 Ιουνίου, ανέρχεται σε 23%.

Συγκεκριμένα υπάρχουν περιπτώσεις στις κατηγορίες των αντιβιοτικών υπερτασικών φαρμάκων, κατά τη χοληστερόλης , φαρμάκων του νευρικού συστήματος και των μυοσκελετικών παθήσεων όπου η μείωση στις χονδρικές τιμές κυμαίνεται από 26,8 – 55,8%

Για παράδειγμα, ένας ασθενής με ψηλή χοληστερόλη και υπέρταση, ξόδευε περίπου 55,5 ευρώ το 2014 για αγορά των φαρμάκων Zocor 40 mg και Atacand 16 mg. Με δεδομένη την επικαιροποίηση του τιμοκαταλόγου φαρμάκων που έγινε στις 12 Ιανουαρίου 2015 και την επικείμενη μείωση κατά 8,5% στις 29 Ιουνίου, ο ασθενής αυτός θα πληρώνει 37,39 ευρώ, δηλαδή επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ύψους 32,7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα