Βρετανία: Κάλπες με φόντο την τρομοκρατία

Yπό τη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης και με το επίπεδο συναγερμού να παραμένει "κρίσιμο", η Βρετανία προχωρεί σε εκλογές.

Κάτι λιγότερο από 24 ώρες έχουν απομείνει προτού η Βρετανία στήσει τις κάλπες σε μια από τις χειρότερες περιόδους της σύγχρονής της ιστορίας ως προς το αίσθημα ασφάλειας.

Κι αυτό γιατί μέσα σε τρεις μόλις μήνες, τουριστικά (και συμβολικά) σημεία σε μεγαλουπόλεις δέχτηκαν επίθεση από τρομοκράτες, γνωστοί ως μοναχικοί λύκοι.

Οι φονικές επιθέσεις μονοπωλούν το ενδιαφέρον των πολιτών, με την Πρωθυπουργό τους ωστόσο να έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως οι εκλογές πραγματοποιούνται κανονικά και πως «δεν πρόκειται να φοβηθούμε».

Πολλοί αναρωτιούνται, παρά ταύτα, πώς θα επιδράσει το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων στην κάλπη και την ψήφο που θα ρίξουν.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium, δείχνει πως οι Συντηρητικοί διευρύνουν το προβάδισμά τους έναντι των Εργατικών από 6% σε 7%, καθώς περισσότεροι ψηφοφόροι δίνουν έμφαση στην εθνική ασφάλεια για να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Λίγο νωρίτερα, η εταιρεία Survation εμφάνιζε τη διαφορά να έχει συρρικνωθεί σε μία μόλις εκατοστιαία μονάδα, κάτι που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη Βρετανία, η Sun, κάλεσε την Τετάρτη τους αναγνώστες της να "μαυρίσουν" το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου και να ψηφίσουν στις αυριανές εκλογές τους Συντηρητικούς της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Παρότι οι Συντηρητικοί αναμένεται να κερδίσουν τις εκλογές, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το προβάδισμά τους στην πρόθεση ψήφου στις δημοσκοπήσεις έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που η πρωθυπουργός προανήγγειλε τις πρόωρες εκλογές και μάλιστα κάποιες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι δεν θα εξασφαλίσουν αυτοδυναμία.

Ενδιαφέρον έχει για την Κύπρο η δημοσκόπηση που έγινε στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου με ερωτηθέντες Κύπριους.

Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Delphi Marketing Research για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων ψηφοφόρων δηλώνει πως θα ψηφίσει τους Εργατικούς, με 68,1% έναντι των Συντηρητικών, που συγκεντρώνουν 21%.

Στην τρίτη θέση βλέπουμε το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών του Τιμ Φάρον, που συγκεντρώνει το 5%, ενώ το UKIP του Paul Natal βρίσκεται πολύ χαμηλά στο 0,6%. Άλλο κόμμα ψηφίζει το 1.6% των Ερωτηθέντων.

Το κόμμα για το οποίο οι συμπατριώτες μας πιστεύουν ότι έχει την καλύτερη πολιτική για το Κυπριακό πρόβλημα είναι το Εργατικό, με 71,6%. Ακολουθούν οι Συντηρητικοί με 19,5% και οι Liberals με 4%. Σχεδόν 3,1% των ερωτηθέντων απαντά «δεν ξέρω». Η εξήγηση γιατί τα ποσοστά των Συντηρητικών ψηφοφόρων είναι χαμηλά είναι ότι με βάση τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις συνομιλίες, η Βρετανία δεν ανέλαβε τόσο πρωτεύοντα ρόλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα