Αβεβαιότητα στο Κατάρ: Πώς επηρεάζονται οι Κύπριοι

Όλο και πιο κοντά στην οικονομική απομόνωση οδηγείται το Κατάρ μέσα από τη διακοπή των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων από πλευράς όλο και περισσότερων χωρών του αραβικού κόσμου. Αβεβαιότητα επικρατεί στο Κατάρ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια.

Άλλη μία χώρα, η Μαυριτανία, ανακοίνωσε τη διακοπή σχέσεων με το εμιράτο λόγω της φερόμενης "υποστήριξης τρομοκρατών".

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η αφρικανική

χώρα της Δυτικής Αφρικής και μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, μπαίνει στο «κλαμπ» της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και άλλων μεγάλων παιχτών της περιοχής.

Πάντως, σε μια οικονομική εξέλιξη, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν την Τετάρτη (7/6) στις ασιατικές αγορές, καθώς συνεχίζεται η υπερπροσφορά του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, παρά την κρίση στον Περσικό Κόλπο, αλλά και τη μείωση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, καταγράφηκαν στα 50,05 δολάρια το βαρέλι, μειωμένες κατά 7 σεντς. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 6 σεντς στα 48,13 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τη Δευτέρα τα τεκταινόμενα είχαν σπρώξει προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου.

Οι χάκερς φταίνε για όλα (;)

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ εκφράζουν ότι Ρώσοι χάκερς παραβίασαν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ διαδίδοντας ηλεκτρονικά ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες συντέλεσαν στην κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ του εμιράτου και των λοιπών αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Την είδηση αυτή μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο, μάλιστα, Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει τα ίχνη των χάκερς που έκαναν τις ηλεκτρονικές επιθέσεις στο Κατάρ, ώστε να έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για το αν πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις ή τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ανησυχία για Κύπριους που βρίσκονται στο Κατάρ

Πώς, όμως, όλες αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν την Κύπρο και ιδιαίτερα τους συμπατριώτες μας που εργάζονται στο εμιράτο; Μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα, ο Γενικός Διευθυντής της «Mastro Qatar» Μιχάλης Χαραλάμπου ανέφερε πως στο Κατάρ υπάρχει όντως ένα αίσθημα αβεβαιότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι πολίτες δεν αισθάνονται ασφάλεια.

Η ροή πληροφοριών είναι συνεχής και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενη, εξήγησε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας.

Είπε, ακόμη, πως αύριο θα εχει συνάντηση με τον Πρέσβη για πλήρη ενημέρωση, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί επιθυμία από Κύπριο που εργάζεται στο Κατάρ να αποχωρήσει λόγω των εξελίξεων.

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Ζήνωνα, ο οποίος και διεμήνυσε πως υπάρχει πλήρης ενημέρωση ανάμεσα σε πρεσβεία και εταιρίες.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Τρίτη (6/6) ανακοίνωση για τις εξελίξεις, παρέχοντας συμβουλές και τηλέφωνα επικοινωνίας για την προξενική αρωγή Κύπριων πολιτών.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται πως οι περιορισμοί δεν αφορούν σε Κύπριους πολίτες, συστήνοντάς τους να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες ή τους τουριστικούς πράκτορες για περισσότερες πληροφορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα