Βρετανία: Αφγανή πολιτικός ευχαριστεί Βρετανό βουλευτή γιατί της έσωσε τη ζωή

Η Σουκρία Μπαρακζάι, Αφγανή βουλευτής και πρώην πρέσβυς στη Νορβηγία, ευχαρίστησε με συγκίνηση σήμερα έναν Βρετανό βουλευτή γιατί την βοήθησε να ξεφύγει από τους Ταλιμπάν, και παράλληλα κάλεσε τη Βρετανία να κάνει περισσότερα για τους συμπατριώτες της.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στο βρετανικό κοινοβούλιο για την αστραπιαία κατάληψη της εξουσίας από το ισλαμιστικό κίνημα, η Μπαρακζάι εξήγησε ότι φοβόταν για τη ζωή της όταν οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ στα μέσα Αυγούστου.

Ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, η Μπαρακζάι,

η οποία επέζησε απόπειρας δολοφονίας το 2014, απομακρύνθηκε από τη χώρα της και βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο την ώρα που οι μαχητές των Ταλιμπάν λεηλατούσαν το σπίτι της, ψάχνοντας γι αυτήν.

"Μου σώσατε τη ζωή", δήλωσε, έχοντας το χέρι στην καρδιά, απευθυνόμενη στο Τομ Τάγκεντχατ, πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου και πρώην αξιωματικό του βρετανικού στρατού που είχε υπηρετήσει στο Αφγανιστάν. Σαν αυτόν, πολλοί βουλευτές παρενέβησαν στη βρετανική κυβέρνηση, μετά την απευθείας επικοινωνία που είχαν με Αφγανούς.

"Είναι πολύ μεγάλο προνόμιο να σας έχουμε εδώ και αισθάνομαι ιδιαίτερα ευγνώμων που μπόρεσα να παίξω έναν μικρό ρόλο ώστε εσείς να είστε εδώ", της απάντησε ο βουλευτής.

Η Μπαρακζάι και μια ακόμη ακτιβίστρια, η Σαχαρζάντ Ακμπάρ, προέτρεψαν τη Βρετανία και τη Δύση να βοηθήσουν περισσότερους Αφγανούς που κινδυνεύουν να υποστούν τα αντίποινα των Ταλιμπάν.

Η Ακμπάρ, η οποία προήδρευε της ανεξάρτητης Επιτροπής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, εξήγησε ότι από τα 392 μέλη αυτού του οργάνου, μόνο έξι έλαβαν βίζα από τη βρετανική κυβέρνηση και μόνο δύο μεταξύ αυτών μπόρεσαν να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από διοικητικές καθυστερήσεις.

"Σύμφωνα με την εμπειρία μου, ορισμένες μικρές χώρες της Ευρώπης τα κατάφεραν καλύτερα", δήλωσε σε παρέμβασή της μέσω τηλεδιάσκεψης από την Τουρκία όπου έχει καταφύγει επί του παρόντος.

Η Βρετανία απεγκλώβισε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους μέσω της αερογέφυρας από την Καμπούλ στις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου, εκ των οποίων 8.600 Αφγανοί επιλέξιμοι για το πρόγραμμα ARAP, της μετεγκατάστασης Αφγανών που έχουν συνεργαστεί με τους Βρετανούς και της βοήθειας προς αυτούς.

Διαβάστε ακόμη: HΠΑ: Γυναίκα έπεσε θύμα βιασμού σε μετρό και οι συνεπιβάτες τραβούσαν βίντεο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανία, Αφγανή, Βρετανό,vretania, afgani, vretano