Βουλευτικές Εκλογές 2021:Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στον Γιώργο Λιλλήκα

 Μια ανάσα μακριά από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 και η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στο ζενίθ της.

Το SigmaLive φιλοξενεί τους πολιτικούς Αρχηγούς των κομμάτων σ’ ένα γύρο συνεντεύξεων που διενεργήθηκε με 5 κοινές ερωτήσεις οι οποίες αποστάλθηκαν ταυτόχρονα σ’ όλους τους Αρχηγούς.

Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας  καταγράφει τους στόχους του κόμματος για τις επερχόμενες εκλογές

καθώς επίσης και τις θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό μετά και το ναυάγιο της Διάσκεψης.

Διαβάστε επίσης: Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στον Γ.Γ του ΑΚΕΛ

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την κυπριακή κοινωνία.

Εκτιμώ ότι την Κυπριακή κοινωνία, σήμερα, την απασχολούν έντονα δύο προβλήματα: ένα ηθικό και ένα οικονομικό. Η διαπλοκή και η διαφθορά είναι πιστεύω ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα που έχει πλήξει την αξιοπιστία των κομμάτων, των θεσμών, του ίδιου του κράτους κι έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το αίτημα της κάθαρσης είναι καθολικό. Το οικονομικό πρόβλημα έχει να κάνει με την πανδημία και τις επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Πολύ φοβάμαι μερικές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν στην μετά κωρονοϊού περίοδο. Θα πάρει μερικά χρόνια να ανακάμψει η οικονομία και να αποκατασταθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων. 

Διαβάστε επίσης: Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στην Ελένη Θεοχάρους

 Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταδιακά μια αυξητική τάση στο ποσοστό αποχής, ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Ποιο είναι το επιχείρημά σας για να προσέλθουν αυτή τη φορά στις κάλπες.

Η απαξίωση της πολιτικής ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγούσε σε αύξηση της αποχής. Ο θυμός και η απογοήτευση των πολιτών και ειδικά των νέων ανθρώπων είναι απόλυτα δικαιολογημένα. Όμως οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η αποχή ούτε τιμωρεί αυτούς που ευθύνονται ούτε οδηγεί σε βελτίωση της κατάστασης. Αντίθετα, η αποχή συντηρεί αυτά που η κοινωνία θέλει να αλλάξει. Αποχή σημαίνει αποποίηση του δικαιώματος σου να αποφασίσεις εσύ για το μέλλον σου. Άρα με την αποχή αφήνεις να αποφασίσουν άλλοι για σένα. Αυτό δεν αρμόζει σε νέους ανθρώπους που έχουν τη ζωή μπροστά τους και όνειρα να υλοποιήσουν. 

Διαβάστε επίσης: Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στoν Χαράλαμπο Θεοπέμπτου

Η Πενταμερής Απριλίου στην Γενεύη κατέληξε σε αδιέξοδο, με την Τουρκία και τους Τ/κ να θέτουν επίσημα θέση 2 κρατών. Τι μπορεί να προσφέρει η επόμενη Πενταμερής δεδομένων των αγεφύρωτων θέσεων των δυο πλευρών.

Η Άτυπη Πενταμερής της Γενεύης ήταν καταδικασμένη εκ των προτέρων να καταλήξει σε ναυάγιο. Μια νέα Πενταμερής σε δύο-τρείς μήνες θα οδηγηθεί στο ίδιο αποτέλεσμα γιατί η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να εγκαταλείψει τους στόχους της και δεν θα τους εγκαταλείψει. Μια νέα Πενταμερής απλά θα καθιερώσει την αντίληψη στη διεθνή κοινότητα ότι το Κυπριακό ανήκει στα μη επιλύσιμα προβλήματα. Προσωπικά δεν είμαι σίγουρος αν ο Γ.Γ. κ. Γκουντέρες θα συγκαλέσει νέα Πενταμερή αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή θέσεων στην μια ή στην άλλη πλευρά.  

Η επομένη μέρα της πανδημία  του κορωνοϊού μας βρίσκει σε μια νέα κανονικότητα. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε

Η μεγάλη πρόκληση είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και η στήριξη κοινωνικών ομάδων που η πανδημία έπληξε ποικιλότροπα. Τα κοινωνικά προβλήματα θα απαιτήσουν αρκετή προσπάθεια και σύνθετα μέτρα από το κράτος για να αντιμετωπιστούν. Στον τομέα των επιχειρήσεων θα πρέπει η Κυβέρνηση να σχεδιάσει πρόσθετα μέτρα στήριξης με στόχο να περιορίσει τις πτωχεύσεις, ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων. Είναι πιθανό, αριθμός επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, που άλλαξαν, κατά την περίοδο της πανδημίας, τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης τους, με λιγότερο προσωπικό, να συνεχίσουν να λειτουργούν έτσι και στην μετά την πανδημία εποχή. Η Κυβέρνηση πρέπει να διαμορφώσει κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας καθώς και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Η πανδημία προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στην οικονομία η οποία παραδοσιακά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να στρέψουμε την πυξίδα μας σε άλλους τομείς; Και αν ναι, τότε ποιους.

Εδώ και πολλά χρόνια έχω επισημάνει την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Τόσο η κρίση του 2013 όσο και αυτή που προκάλεσε η πανδημία απέδειξαν ότι η οικονομία μας που περιστρέφεται γύρω από τον τομέα των υπηρεσιών, δηλαδή τουρισμός, χρηματοοικονομικός τομέας κλπ είναι ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες. Σαν χώρα, ότι καταναλώνουμε το εισάγουμε. Χρειαζόμαστε επειγόντος ένα σύγχρονο και πιο σύνθετο οικονομικό μοντέλο. 

Δεν θα εγκαταλειφθεί ο τομέας των υπηρεσιών αλλά θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να εμπλουτιστεί, ενώ παράλληλα πρέπει να δοθούν κίνητρα για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής με έμφαση την μέγιστη αξιοποίηση της τεχνολογίας. 

Επιβάλλεται να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και πρόσθετης αξίας. Διαθέτουμε το επιστημονικό προσωπικό και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό. 

Τομείς όπως είναι το περιβάλλον, η παιδεία, η ιατρική προσφέρονται για αποδοτικές επενδύσεις με στόχο να καταστούμε περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών.

Πρέπει, όμως, σε σύντομο χρόνο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, αν θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης.   

Διαβάστε επίσης: Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στον Αβέρωφ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλευτικές Εκλογές 2021 Πέντε, SigmaLive, Γιώργο Λιλλήκα,vouleftikes ekloges 2021 pente, SigmaLive, giorgo lillika