Βιντσέντζο Γκούτζο: Η ανάπτυξη ευκαιρία για μείωση των ΜΕΔ

"Ο χρόνος για επισκευή της στέγης, είναι όταν ο ήλιος λάμπει", δήλωσε ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο Βιντσέντζο Γκούτζο, αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η σημερινή περίοδος ισχυρής ανάπτυξης αποτελεί καλή ευκαιρία για μείωση του ιδιωτικού χρέους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Μιλώντας στο 13ο συνέδριο του Economist,

ο κ. Γκούτζο είπε αρχικά ότι η Κύπρος έχει επιτύχει εντυπωσιακή ανάκαμψη, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν τα επακόλουθα της κρίσης.

Όπως ανέφερε, η αύξηση του ΑΕΠ έχει επιταχυνθεί για τρία συνεχόμενα έτη, η ανεργία βρίσκεται σε πτωτική τάση, η χώρα απέκτησε πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων με ολοένα και ευνοϊκότερους όρους και πέτυχε μια σειρά αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα σημαντικά επακόλουθα της χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί, καθώς το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει εξαιρετικά υψηλό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, σε σχέση με το σύνολο των δανείων ή με το ΑΕΠ.

Είπε, ακόμη, ότι η πρόοδος όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παραμένει αργή.

Ο κ. Γκούτζο υπογράμμισε ότι η μείωση του ιδιωτικού χρέους και των μη εξυπηρετούμενων είναι ουσιαστικής σημασίας για στήριξη της ανάπτυξης, καθώς οι ευκαιρίες για συνετό νέο δανεισμό είναι περιορισμένες.

Ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι απαιτείται μια περιεκτική και φιλόδοξη στρατηγική για την επίτευξη μιας σημαντικής απομόχλευσης.

Η στρατηγική αυτή, εξήγησε, θα πρέπει να αποτελείται από ένα συνδυασμό εργαλείων που θα περιλαμβάνει τη χρήση των τραπεζικών προβλέψεων, την ανταλλαγή χρέους έναντι περιουσιακών στοιχείων και την ενίσχυση της ικανότητας των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους μέσω χαμηλότερων δόσεων και υφιστάμενων κεφαλαίων.

Επίσης, ο κ. Γκούτζο τόνισε ότι η πειθαρχία στις πληρωμές είναι κρίσιμη για μια οικονομία που λειτουργεί σωστά.

Ανέφερε ότι, παρά την πρόσφατη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ενθαρρύνονται από τις μακρές και ανεπαρκείς διαδικασίες που αφορούν την επίλυση εμπορικών διαφορών και τις εκποιήσεις, και πρόσθεσε ότι επικρατεί μια αντίληψη πως υπάρχει μια γενική προστασία της κύριας κατοικίας.

Αναφέροντας ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές επιφέρουν βαρύ κόστος στην κοινωνία, ο κ. Γκούτζο τόνισε ότι, ως αποτρεπτικό στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις και ακόμη πιο σημαντικό είναι να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι διαδικασίες επιβολής εμπορικών απαιτήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα