Καλογήρου: Να αρθούν τα εμπόδια στη ροή κεφαλαίων

Η άρση των εμποδίων στην ελεύθερη διασυνοριακή ροή κεφαλαίων θα ενισχύσει την Οικονομική και Νομισματική Ένωση υποστηρίζοντας την οικονομική σύγκλιση και συμβάλλοντας στην άμβλυνση των οικονομικών διαταραχών στην Ευρωζώνη αλλά και πέρα από αυτή, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου.

Στην ομιλία της στο συνέδριο του Economist, η κ. Καλογήρου δήλωσε ότι αυτή είναι η άποψη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας παράλληλα πως η άρση αυτή θα καταστήσει την ευρωπαϊκή

οικονομία πιο ανθεκτική.

Η κ. Καλογήρου εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι ισχυρότερες κεφαλαιαγορές, οι οποίες συνδέονται καλύτερα με τις παραγωγικές επενδύσεις, θα δημιουργήσουν καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια καταβλήθηκαν σημαντικές προσπάθειες για την επιστροφή της στην πορεία της αειφόρου ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ σε σύντομο χρονικό διάστημα από την οικονομική κρίση.

"Πιστεύουμε ότι αυτό που έχει επιτευχθεί δεν είναι τίποτα πέρα ​​από μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη με ισχυρή ανάπτυξη που υπερβαίνει το 3,5% του ΑΕΠ και δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα μας", είπε, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε τώρα στα χρόνια μετά την κρίση κατά τα οποία οι χώρες χρειάζεται να επιδείξουν δυναμισμό στη μάχη ενάντια της χαμηλής ανάπτυξης και της υψηλής ανεργίας.

Η κ. Καλογήρου είπε ότι λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη, ο τραπεζικός δανεισμός των επιχειρήσεων εξακολουθεί να παραμένει χαμηλός με λίγες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ενώ οι νέες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερη χρηματοδότηση για την καινοτομία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, η πρόσβαση στις χρηματιστηριακές αγορές είναι δαπανηρή και πολύπλοκη για τις νέες επιχειρήσεις. «Για αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε το σχέδιο δράσης της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ευρώπη", είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα