Βίντεο από τον «υγρό εφιάλτη» των 12 μαθητών στην Ταϊλάνδης

Αισιόδοξοι ότι ο εφιάλτης μπορεί να λάβει σύντομα αίσιο τέλος για τα 12 αγόρια και τον νεαρό προπονητή τους που βρίσκονται επί μέρες εγκλωβισμένα στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης εμφανίζονται την Πέμπτη οι διασώστες.

Εκατοντάδες σωλήνες χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία έχει στόχο να αποστραγγιστεί το σπήλαιο όσο το δυνατόν περισσότερο και να καταστεί ευκολότερη η έξοδος των παιδιών.

Αυτή τη στιγμή, τα παιδιά και ο προπονητής τους – άπαντες σε καλή κατάσταση, πλην όμως εξουθενωμένοι – βρίσκονται παγιδευμένοι σε βάθος περίπου

4 χλμ. από την κεντρική είσοδο του σπηλαίου.

Ήδη, η επιχείρηση έχει αποφέρει καρπούς. Το νερό έχει μειωθεί κατά 40% τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας καθαρό ένα κανάλι μήκους περίπου 1,5 χλμ., επισημαίνει στην «Guardian» ο Πούνσακ Γουνγκσαντγκίεμ, εκ των επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης.

Οι επιχειρήσεις σήμερα επικεντρώνονται σε έναν τρίτο μεγάλο θάλαμο του σπηλαίου, όπου το νερό εξακολουθεί να φθάνει μέχρι την οροφή. Από την ημέρα του εντοπισμού τους, τη Δευτέρα το βράδυ, τα αγόρια, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, μαθαίνουν να κολυμπούν. Σε κάθε περίπτωση, το να προσπαθήσουν να βγουν κολυμπώντας μέσα από σκοτεινά και λασπώδη κανάλια παραμένει πολύ επικίνδυνο.

Στόχος είναι να μειωθεί τόσο η στάθμη του νερού ώστε να μη χρειαστεί καθόλου καταδυτικός εξοπλισμός, «να μπορούν να βγουν μόνο με σωσίβια», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας.

Το μεγάλο στοίχημα για τους διασώστες είναι να καταφέρουν να απεγκλωβίσουν τα παιδιά και τον προπονητή τους προτού αρχίσουν ξανά οι βροχές και οι πλημμύρες, με κίνδυνο να παγιδευτούν για εβδομάδες, ίσως και μήνες.

Τα πρώτα βίντεο από τα βάθη του σπηλαίου δείχνουν τα παιδιά σε καλή σωματική και ψυχολογική κατάσταση. Σύντομα μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν ξανά με τις οικογένειές τους, καθώς έχουν εγκατασταθεί νέες τηλεφωνικές γραμμές. Μία πρώτη απόπειρα επικοινωνίας δεν κατέστη εφικτή, καθώς η τηλεφωνική συσκευή έπεσε στο νερό.

Πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, CNN, naftemporiki

Keywords
Τυχαία Θέματα