Συμμετοχή Κύπρου στη Διάσκεψη Κορυφής για ανθρώπινα δικαιώματα

Με την ευκαιρία της 70ης Επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Αυστραλίας, της Κόστα Ρίκας, του Καναδά και της Ρουμανίας, συνδιοργάνωσαν με τη Νεολαία για τα Διεθνή Ανθρώπινα Δικαιώματα και κορυφαίες μη κυβερνητικές οργανώσεις την 15η Ετήσια Διάσκεψη Κορυφής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην έδρα του ΟΗΕ.

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος πρέσβης

Κορνήλιος Κορνηλίου, ο οποίος στην ομιλία του επεσήμανε την μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Κύπρος στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμισε ωστόσο ότι ο κύριος στόχος είναι η καλλιέργεια μιας κουλτούρας σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας και πολιτικής ζωής.

Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος ανέφερε καταρχήν ότι οι πρόσφατες τάσεις στον κόσμο δείχνουν ότι η συνολική δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι όπως το παρελθόν, με τον κίνδυνο να επανέλθει μια κατάσταση όπου η ελευθερία έκφρασης να είναι περιορισμένη, οι διακρίσεις να γίνονται ανεκτές και το κράτος δικαίου να εφαρμόζεται επιλεκτικά.

Δήλωσε ότι οι οικουμενικές αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν τον κύριο πυλώνα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας και είναι ιδιαίτερης σημασίας, όπως, τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι κοινωνίες αναγνωρίσουν τα κενά που υπάρχουν για την προστασία και την εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρακτικές που εφαρμόζει και ακολουθεί η Κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με στόχο την ενδυνάμωση της νεολαίας.

«Στην περίπτωση της Κύπρου, η εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία επικεντρώνεται στην ανεκτικότητα, δηλαδή στην αποδοχή της διαφορετικότητας και στο σεβασμό άλλων πολιτισμών. Η δωρεάν και προσιτή εκπαίδευση προσφέρεται σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκευτικών, πολιτικών πεποιθήσεων ή εθνικής καταγωγής» επεσήμανε.

Πρόσθεσε επίσης, ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου δέχεται μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, με σκοπό την εξασφάλιση ενός πιο δημοκρατικού και ανθρωποκεντρικού σχολικού περιβάλλοντος. Τα σχολεία – υπογράμμισε - είναι εξοπλισμένα με τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορούν να αναλάβουν δράση σε περιπτώσεις διακρίσεων, προκειμένου το κάθε παιδί να έχει την ευκαρία να πετύχει στο μέγιστο τους εκπαιδευτικούς του στόχους.

«Από το 2011, προσφέρονται σε μαθητές και καθηγητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατάρτιση σε θέματα ποικιλομορφίας και διακρίσεων. Ένας Κώδικας Συμπεριφοράς Κατά του Ρατσισμού και Οδηγός Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών στο σχολικό περιβάλλον εξέδωσε το 2015 το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και εφαρμόζεται στα σχολεία» πρόσθεσε ο κ. Κορνηλίου.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα