Αναβρασμός στα κόμματα για την κρίσιμη Ολομέλεια της Κυριακής

Έντονες είναι οι διεργασίες στα κόμματα για τον καθορισμό της στάσης, που θα τηρήσουν στην κρίσιμη Ολομέλεια.

Στις 15.30 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ.

Στις 19.00 θα συνέλθει η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλληλεγγύη.

Σε μελέτη όλων των δεδομένων προχώρησε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΕΛΑΜ, αλλά επιφυλάχθηκε για την απόφαση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνεδρίασης

αύριο.

Αύριο το ΑΚΕΛ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις, που έλαβε, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ έχει εξουσιοδοτήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, στη βάση των κατευθύνσεων, που έχει δώσει, να αναλάβει την τελική απόφαση, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ανάλογα με την τελική μορφή του περιεχομένου, που θα προκύψει στα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Σε καταψήφιση θα προχωρήσει και το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών.

Εν τω μεταξύ για το απόγευμα της Κυριακής έχουν μετατεθεί οι εξελίξεις, που αφορούν στον Συνεργατισμό.

Η προγραμματισμένη για σήμερα Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 16.00 το απόγευμα της Κυριακής.

Στο επίκεντρο της θα βρεθούν το σχέδιο παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων προς την Ελληνική Τράπεζα, τα κυβερνητικά νομοσχέδια για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και σχετικές προτάσεις νόμου από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Η απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συνέλθει εκ νέου στις 9.30 για συνέχιση της συζήτησης, ενόψει της Ολομέλειας.

Στη συνεδρίαση κλήθηκε να παραστεί και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Αβέρωφ Νεοφύτου, μέχρι το πρωί της Δευτέρας όλα τα ζητήματα, που εκκρεμούν, σε σχέση με το Συνεργατισμό, θα έχουν κλείσει.

Την ίδια ώρα κορυφώνεται η αγωνία των 2.500 εργαζομένων για το μέλλον τους.

Ούτε χθες υπήρξε αποτέλεσμα για το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης στη συνάντηση Συντεχνιών και Συνεργατικής, παρουσία εκπροσώπων του ΥΠΟΙΚ και της Ελληνικής Τράπεζας, παρά την υποβολή νέας πρότασης από την Τράπεζα.

Την Τρίτη θα υπάρξει νέα συνάντηση και ο στόχος είναι να κλειδώσει η συμφωνία μέσα στη βδομάδα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η συνολική συνεισφορά του κράτους στο Σχέδιο Εστία, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2019, θα ανέλθει σε βάθος 25ετίας περίπου στα €800 εκατ.

Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει, εξάλλου, η ορκωμοσία και η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου και των Μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος.

Η Ερευνητική Επιτροπή θα αναζητήσει ποινικές και πολιτικές ευθύνες.

Κινήσεις διασφάλισης του Deal στον Συνεργατισμό

Οι εκροές καταθέσεων, από τη Συνεργατική ανησυχούν και γίνονται κινήσεις ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Ελληνική Τράπεζα.

Σ' αυτό το πλαίσιο θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Κυριακή η τροποποίηση του νόμου περί συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πρακτικά εισάγεται πρόνοια, η οποία επιτρέπει τις διατραπεζικές συναλλαγές.

Μη ικανοποίηση ΕΤΥΚ για σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης ΣΚΤ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα των Συντεχνιών των εργαζομένων στο Συνεργατισμό με κλιμάκιο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Τη συνάντηση απασχόλησε κυρίως το θέμα της συμφωνίας επί του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης. Εκ μέρους της Τράπεζας έγινε παρουσίαση μιας βελτιωμένης πρότασης, σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, ώστε το σχέδιο αυτό να καταστεί όσο το δυνατό πιο ελκυστικό, για να μπορούν όσα από τα μέλη επιθυμούν να το επιλέξουν. Για όλες τις εξελίξεις θα σας τηρούμε ενήμερους.

Επόμενη συνάντηση ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 10 Ιουλίου 2018.

Η νέα πρόταση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ουσιαστικά δεν βελτιώνει την προηγούμενη και δεν ικανοποιεί τις τις θέσεις της ΕΤΥΚ, αναφέρει σε εγκύκλιό της προς τα μέλη της η οργάνωση των τραπεζικών υπαλλήλων.

Όπως αναφέρεται σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, μεταξύ των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και της Διοίκησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, έγινε εκ νέου συζήτηση του σχεδίου εθελοντικής αποχώρησης και η Τράπεζα κατέθεσε νέα πρόταση, η οποία όμως, στην ουσία, δεν διαφοροποιεί / βελτιώνει την προηγούμενή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα