Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο στην Κύπρο

Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο του 2018, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) του Πανεπιστημίου Κύπρου να αυξάνεται κατά 3.3 μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, η αύξηση οφείλεται στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, σε ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στους τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών,

καθώς και ανάμεσα στους καταναλωτές.

Η βελτίωση του κλίματος στις υπηρεσίες ήταν αποτέλεσμα πιο ευνοϊκών αξιολογήσεων της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και της ζήτησης των επιχειρήσεων, καθώς και προς τα πάνω αναθεώρησης των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών το επόμενο τρίμηνο.

Η οριακή βελτίωση του κλίματος στις κατασκευές σχετίζεται με πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την απασχόληση στον κλάδο το επόμενο τρίμηνο. Το θετικότερο κλίμα στη μεταποίηση οφείλεται σε λιγότερο δυσμενείς αξιολογήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Η ενδυνάμωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη οφείλεται σε ευνοϊκότερες απαντήσεις αναφορικά με τη μελλοντική οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού αλλά και της χώρας γενικότερα, καθώς και σε προσδοκίες των καταναλωτών για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε ελαφρώς λόγω δυσμενέστερων αξιολογήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις και τα αποθέματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα