«Βάζουν χέρι» στο FIR– Τα 2 περιστατικά επί Τάσσου και Αναστασιάδη

Ορατός είναι ο κίνδυνος να χάσουμε το FIR μας, σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Φιλελεύθερος. Λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις πτήσεις του Ισραήλ υπάρχει πιθανότητα ανάληψης της διαχείρισης του FIR από τρίτους όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αφού όλες οι πτήσεις του Ισραήλ, εισέρχονται στο FIR μας με την απογείωσή τους.

Το πρόβλημα όπως σημειώνεται επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω του κορεσμού των δυνατοτήτων στη διαχείριση του FIR και γι΄ αυτό το Ισραήλ έθεσε εισηγήσεις μετά την διμερή συμφωνία με το Eurocontrol. Ανάμεσα στις λύσεις που τέθηκαν ήταν και αυτό της διαχείρισης

του FIR Λευκωσίας από τρίτους, στο κομμάτι που επηρεάζει τις πτήσεις του Ισραήλ.

Στο Πρωτοσέλιδο μίλησε ο Διευθυντής Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων Χρίστος Πέτρου ο οποίος τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτό το θέμα δεν είναι τόσο οι καθυστερήσεις των πτήσεων, αλλά η ασφάλεια στο FIR για εκατομμύρια ανθρώπους. Υπάρχει όπως τόνισε μεταξύ άλλων, έλλειψη τεχνικής υποδομής αλλά και αναποτελεσματική διοίκηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά το «FIR Λευκωσίας είναι σαν ΚΨΜ». O κ.Πέτρου είπε ότι θα πρέπει κυρίως να μας προβληματίσει και να μας προκαλέσει φόβο, το ζήτημα της ασφάλειας των πτήσεων λόγω των τουρκικών παρανομιών. Το να μας πάρουν το FIR είπε είναι υπερβολικό και δεν είναι συνήθης πρακτική.

Ο κ.Πέτρου μίλησε για τις δυο περιπτώσεις όπου τρίτες χώρες πέρασε απ’ το μυαλό κάποιων χωρών, αφού δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους Κύπρος και Τουρκία, να δοθεί σε κάποιον τρίτο η διαχείριση. Αυτές οι δυο φορές όπως εξήγησε πρωταγωνιστές ήταν ευρωπαικές χώρες και λόγω των σωστών διαβημάτων που έγιναν από πλευράς Κυβερνήσεων, ο κίνδυνος αποσοβήθηκε. Η πρώτη φορά ήταν επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, το 2006 και η δεύτερη επί διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη. Οι δυο χώρες αυτές έθεσαν ζήτημα ασφάλειας των πτήσεων και ζήτησαν την διαχείριση από τρίτους. Μετά από συντονισμένες κινήσεις, σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, έγιναν τα σωστά διαβήματα, υπογράμμισε ο κ.Πέτρου.

«Αυτό το θέμα έχει να κάνει με την ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά και με την κυριαρχία μας. Η διαχείριση FIR είναι ζωτικής σημασίας, είναι εθνική κυριαρχία που αν δεν την προσέξουμε θα την χάσουμε», σημείωσε ο κ.Πέτρου, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα