Πανηγυρική τελετή στα Σκόπια για το νέο όνομα και ένταξη στο ΝΑΤΟ

Μετά και την υπερψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από τη Βουλή των Ελλήνων, τα Σκόπια προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη νέα εποχή και την αλλαγή της ονομασίας τους σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», βάσει

της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ειδική, πανηγυρική τελετή, διοργανώνει σήμερα η κυβέρνηση Ζάεφ για τη νέα ονομασία της χώρας και την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η σημαία του ΝΑΤΟ θα υψωθεί δίπλα στη σημαία της «Βόρειας Μακεδονίας», μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, όπου θα έχει αναρτηθεί και η νέα ονομασία της χώρας, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, θα μιλήσει στην τελετή.

Από την πρόσοψη του κτιρίου έχει, ήδη, αφαιρεθεί η ονομασία «κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και αναμένεται να αναρτηθεί η νέα επιγραφή «κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Στη συνέχεια, η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στις εδώ και δεκαετίες διμερείς διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, οι χώρες μέλη,οι χώρες παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλοι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ενημερωθούν για την αλλαγή του ονόματος.

Οι ΥΠΑΜ της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης, και των Σκοπίων, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, θα συναντηθούν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ.

Θα είναι οι πρώτοι από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, που θα συναντηθούν μετά την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι πολύ πιθανό μετά τη συνάντηση να ανακοινωθεί η διεξαγωγή κοινής άσκησης των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 17 της Συμφωνίας, σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Πολιτικοί αναλυτές υποδεικνύουν ότι η Αθήνα πρέπει να κινηθεί γρήγορα προς την κατεύθυνση αυτή, για να μην αφήσει χρόνο στην Τουρκία.

Στην Αθήνα κανείς δεν θέλει να αυξηθεί η τουρκική επιρροή στις ένοπλες δυνάμεις των Σκοπίων, μετά την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ως εκ τούτου, τονίζουν, οι επαφές σε επίπεδο ΥΠΑΜ και η ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων είναι ο μόνος τρόπος για την ελληνική πλευρά.

Συνάντηση την Παρασκευή ή το Σάββατο θα έχουν, εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου.

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων θα παραστούν στη Διάσκεψη, προκειμένου να βραβευθούν για τη συνεισφορά τους στην ασφάλεια των Βαλκάνιων, στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε νέα προκλητική δήλωση προχώρησε, στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ, υποστηρίζοντας πως ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν Μακεδόνας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιβάνοφ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με Τούρκους επιχειρηματίες, δήλωσε ότι στην πραγματικότητα «ο Μουσταφά Κεμάλ, ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι Μακεδόνας, γιατί τη στιγμή που γεννήθηκε, η Θεσσαλονίκη ήταν το έδαφος της Μακεδονίας».

Η Τουρκική Δημοκρατία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μια μεγάλη οικονομία και είναι πολύ σημαντικό μια τέτοια χώρα να είναι φιλική προς εμάς και να μας βοηθήσει. Ελπίζουμε ότι αυτή η βοήθεια και αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Σας στείλαμε τον Μακεδόνα Μουσταφά Κεμάλ. Τώρα οι τουρκικές εταιρείες έρχονται στην Μακεδονία. Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά δήλωσε ο Γκιόργκι Ιβανόφ.

Σημειώνεται ότι oι συνολικές επενδύσεις της Τουρκίας στα Σκόπια υπερβαίνουν τα 1,2 δις.

Keywords
Τυχαία Θέματα