Βαρουφάκης σε Λαγκάρντ: Κανονικά η δόση μας προς ΔΝΤ

Η Ελλάδα σκοπεύει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της εις το διηνεκές δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την κρίσιμη συνάντηση, που είχε στην Ουάσιγκτον με την επικεφαλής του ΔΝΤ ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών.

Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε

τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η δόση προς το Ταμείο, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, θα καταβληθεί κανονικά στις 9 Απριλίου. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα σκοπεύει να κάνει «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων.

Σε γραπτή δήλωση, μετά τη συνάντηση, η κα Λαγκάρντ αναφέρει ότι αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφώνησαν ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε, τονίζει, ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Η κα Λαγκάρντ χαιρέτησε τη διαβεβαίωση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει στις 9 Απριλίου.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την εκτίμησή της για τη δέσμευση του κ. Βαρουφάκη για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας στην Αθήνα και για την ενίσχυση των συζητήσεων σχετικά με την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, και οι δυο ομάδες θα συνεχίσουν και πάλι τις εργασίες τους σήμερα. Επανέλαβε ότι το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο για να συνεργαστεί με τις Αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και απασχόλησης.

Επαφές Βαρουφάκη στις ΗΠΑ

Σήμερα ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Nathan Sheets και τη σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου για θέματα οικονομίας και εθνικής ασφάλειας, Κάρολαϊν Άτκινσον.

Κι ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης εντείνει τις επαφές στις ΗΠΑ στη Ρωσία θα μεταβεί αύριο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συναντηθεί στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επίσκεψη φαίνεται πως έχει δυσαρεστήσει τόσο τις Βρυξέλλες, όσο και το Βερολίνο, καθώς ερμηνεύεται ως άνοιγμα προς τη Μόσχα, την ώρα που κορυφώνονται οι συνομιλίες με τους διεθνείς δανειστές.

Ο αρχικός προγραμματισμός του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν να επισκεφθεί τη Ρωσία στις 9 Μαΐου, μαζί άλλους διεθνείς ηγέτες έπειτα από πρόσκληση του κ. Πούτιν για συμμετοχή στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 70χρονα της αντιφασιστικής νίκης των λαών.

Ωστόσο, αποφασίστηκε επίσπευση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ θα ακολουθήσει και η επίσκεψη στις 9 Μαΐου.

Η Αθήνα προσδοκά από το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα άμεση σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων.

Έμφαση δίνεται στη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό ενεργειακό project, τον αγωγό Turkish Stream, αλλά και στο παράθυρο που άνοιξε πρόσφατα για μερική -έστω- άρση του ρωσικού εμπάργκο σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα.

Κι ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Μόσχα, το EuroWorking Group θα συνεδριάσει τη Μ.Τετάρτη και τη Μ.Πέμπτη.

Στις Βρυξέλλες αναμένεται να παρουσιαστεί το ελληνικό πακέτο μέτρων βελτιωμένο και ενισχυμένο, με στόχο την επίτευξη μίνιμουμ συμφωνίας, για να ανοίξει και πάλι η κάνουλα της ρευστότητας προς την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα