Κρίσιμα ραντεβού Τσίπρα - Βαρουφάκη

Η Μεγάλη Εβδομάδα για την Ελλάδα ξεκίνησε από τα μεσάνυκταΤαξίδια και διαπραγματεύσεις την Εβδομάδα των Παθών σε Νέα Υόρκη και Ρωσία, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρωνΤη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να επιτευχθεί συντομότερα η συμφωνία της Ελλάδας

με τους θεσμούς, που θα επιτρέψει την εκταμίευση δόσης οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα εντός του Απριλίου, αναμενόταν πως θα ζητούσε από τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τη μια μετά τα μεσάνυκτα και σε αυτή συμμετείχε και ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Τάκης Ρουμελιώτης, ο οποίος συνοδεύει τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Κυβερνητικές πληροφορίες που δεν είχαν επιβεβαιωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν πως ο κ. Βαρουφάκης θα ζητούσε τη μετάθεση της πληρωμής της δόσης των 470 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ, στην περίπτωση που Ελλάδα και πιστωτές δεν βρουν κοινό έδαφος συνεννόησης μέχρι το Γιούρογκρουπ της 24ης Απριλίου. Στόχος της διευθέτησης αυτής είναι να καταβληθούν κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις στα τέλη Απριλίου. Πάντως, κατά τη συνάντηση αναμενόταν πως θα εξετάζονταν και τα μέτρα που έχει προτείνει στους δανειστές η Ελλάδα, πολλά εκ των οποίων απορρίπτει ως μη αποτελεσματικά το ΔΝΤ.Άλλες συναντήσειςΠέραν του πιο πάνω ραντεβού, σημαντική κρίνεται και η συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι Βαρουφάκης και Ρουμελιώτης με την Κάρολαιν Άτκινσον, σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας. Η Άτκινσον, παλιά γνώριμη του κ. Ρουμελιώτη από το ΔΝΤ, θα ενημερωθεί για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και θα συζητήσει με τους Έλληνες αξιωματούχους ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος. Επίσης, σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση και με τον Αμερικανό Υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις Nathan Sheets. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της. Παράλληλα, παρακολουθούν στενά τη σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, θέμα ωστόσο που δεν αναμένεται να εξετασθεί στη συνάντηση.Υπάρχουν χρήματα για το ΔΝΤ, αλλά…Κι ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης ταξίδευε για τη Νέα Υόρκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας διαβεβαίωνε ότι τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ βρίσκονται στα κρατικά ταμεία, αφήνοντας, ωστόσο, να εννοηθεί ότι η καταβολή της δόσης είναι θέμα και πολιτικής απόφασης, που θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου και τόνισε: «Η πληρωμή του ΔΝΤ θα λάβει χώρα στις 9 Απριλίου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα προβλήματα πολιτικού περιεχομένου. Χρήματα υπάρχουν για να γίνουν οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για όλη την επόμενη εβδομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν για τη μεθεπόμενη.

Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση η οποία θα παρθεί, και εμείς θα ακολουθήσουμε τις όποιες πολιτικές αποφάσεις». Αποφεύγοντας να πει εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει τη σχετική εντολή για πληρωμή των 460 εκ. προς το ΔΝΤ και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζει εμμέσως για να βρεθεί λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα, ο κ. Μάρδας είπε: «Υπάρχουν κάποιες πολιτικές αποφάσεις. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση από το Μαξίμου, εμείς είμαστε οι διαχειριστές των χρημάτων. Έχω συγκεκριμένες εντολές, τις οποίες θα εκτελέσω στον χρόνο που πρέπει. Οι εντολές όλες θα δοθούν στις 8 Απριλίου».Ο Τσίπρας στη ΜόσχαΑξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο στη Μόσχα, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο αρχικός προγραμματισμός του Αλέξη Τσίπρα ήταν να επισκεφθεί τη Ρωσία στις 9 Μαΐου μαζί άλλους διεθνείς ηγέτες, έπειτα από πρόσκληση του Πούτιν για συμμετοχή στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 70χρονα της αντιφασιστικής νίκης των λαών.

Ωστόσο, αποφασίστηκε επίσπευση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ θα ακολουθήσει και η επίσκεψη στις 9 Μαΐου. Το ταξίδι φαίνεται πως έχει δυσαρεστήσει τόσο τις Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο, καθώς ερμηνεύεται ως άνοιγμα προς τη Μόσχα, την ώρα που κορυφώνονται οι συνομιλίες με τους διεθνείς δανειστές. «Όποιος θέλει ευρωπαϊκή βοήθεια, πρέπει η πυξίδα του να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι προς τη Μόσχα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γερμανός Γκίντερ Κρίχμπαουμ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανέφερε σε συνέντευξή του πως θα ήταν «απαράδεκτο» εάν τώρα υπολογίζει (σ.σ. ο Αλ.Τσίπρας) ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια, «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη Ρωσία». «Ουδέν σχόλιον», ήταν εξάλλου η απάντηση της εκπροσώπου της Κομισιόν σε ερώτηση για το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα. Πάντως, η Αθήνα προσδοκά από το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα άμεση σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Έμφαση δίνεται στη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό ενεργειακό project, τον αγωγό Turkish Stream, αλλά και στο παράθυρο που άνοιξε πρόσφατα για μερική -έστω- άρση του ρωσικού εμπάργκο σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα. Τα δύο παραπάνω θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακοινωθούν ως αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα - Πούτιν.Και η οικονομική κατάσταση στην ατζένταΣύμφωνα, πάντως, με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ μετά και την επιβολή κυρώσεων, θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν στη συνάντησή τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος. «Είμαι πεπεισμένος ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα θιγεί και η σημερινή οικονομική κατάσταση της ίδιας της Ελλάδας από διάφορες απόψεις», δήλωσε ο κ. Πεσκόφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την ημερήσια διάταξη της αυριανής συνάντησης, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί θέμα τυχόν ρωσικής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου πρότεινε όπως το ερώτημα αυτό απευθυνθεί στην ελληνική πλευρά, διευκρινίζοντας ότι «οι συνομιλίες επίκεινται» και προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει τέτοια αιτήματα από την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια από την Μόσχα, αναφέρει το Reuters, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την αποδέσμευση της δόσης των δανείων που εκκρεμεί.

Σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ, Ρωσία και Ελλάδα έχουν «μία πλούσια ημερήσια διάταξη διμερών σχέσεων, μάλιστα η συνεργασία τους είναι πολύπλευρη, δεν είναι μόνο η οικονομία, αλλά και οι ανθρωπιστικές επαφές, η πολιτιστική συνεργασία». Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του κ. Τσίπρα και του κ. Πούτιν «φυσικά και θα συζητηθούν και οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και ΕΕ, υπό το πρίσμα της πολιτικής των κυρώσεων που ακολουθεί η ΕΕ και την ψυχρή σχέση της Αθήνας προς αυτή την πολιτική», είπε ο κ. Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι θα συζητηθούν και άλλα επίκαιρα διεθνή ζητήματα. Σημειώνεται, τέλος, πως η Ρωσία ζητάει άρση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ρόλο της στην Ουκρανία και ελπίζει να εξασφαλίσει τη στήριξη ορισμένων χωρών της ΕΕ, ειδικά της Ουγγαρίας και της Ελλάδας.

Keywords
τσιπρας, ραντεβου, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, νέα, ρωσία, ΔΝΤ, ηπα, σημαίνει, λύση, μαΐου, συμμετοχή, βρυξέλλες, αθηνα, project, turkish, reuters, ουγγαρια, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, παναγιωτης ρουμελιωτης, νεα κυβερνηση, βαρουφακης, λιστα λαγκαρντ, ομπαμα, εκλογες ηπα, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, ρωσία, βερολινο, επικαιρα, ημερησια, ηπα, θεμα, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, σημερινη, ωρα, reuters, ατκινσον, εβδομαδα των παθων, βοηθεια, βρυξέλλες, δειχνει, δωσει, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, κυβερνηση, κρατικο, λύση, μαΐου, μαξιμου, μεγαλη εβδομαδα, μοσχα, νεα υορκη, πυξιδα, πουτιν, προβληματα, πρισμα, ρολο, συμμετοχή, υπαρχουν χρηματα, δημητρης, ελληνικα, εμφαση, ερωτησεις, ηγετες, χωρα, project, πληροφοριες, σημαίνει, ταξιδι, turkish, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα