Τζοάνα Σύζινου: “Μόνο με κίνητρα θα αναβαθμιστεί το άθλημα”

Θεωρείται μια από τις καλύτερες χειροσφαιρίστριες στο νησί μας, και όχι άδικα. Με αξιοπρόσεκτη πορεία όλα αυτά τα χρόνια στο άθλημα και με καριέρα στην Ελλάδα στο πιο ψηλό επίπεδο.

Η Τζοάνα Σύζινου είναι από τους λίγους εκπροσώπους που έχουμε στο εξωτερικό και που κάθε βδομάδα προσπαθεί και κάνει περήφανη την Κύπρο μας μέσα από τις ατομικές και ομαδικές της επιδόσεις.

Την φετινή χρονιά αγωνίζεται με τα χρώματα του ΓΑΣ Καματερού

ομάδα Β’ Κατηγορίας στην Ελλάδα με την ομάδα της να βρίσκεται στην 1η θέση του πίνακα ενώ προκρίθηκε και στο φάιναλ φορ του κυπέλλου που θα γίνει στις 18-19 Φεβρουαρίου.

Η πρόκριση της ομάδας της στο φάιναλ φορ ιστορική, όπως η ίδια μας εξομολογήθηκε μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

Ήταν εξάλλου η αφορμή για να μιλήσουμε με την Τζοάνα και να μας πει λίγα λόγια για την φετινή της πορεία καταθέτοντας παράλληλα τις δικές της απόψεις γύρω από το άθλημα της χειροσφαίρισης.

Βρίσκεται για περισσότερα από 15 χρόνια στο άθλημα, σπούδασε στην Γυμναστική Ακαδημία Αθήνας παίρνοντας ειδικότητα στο άθλημα χάντμπολ ενώ έχει ήδη και διπλώματα προπονητικής, τόσο στο μπιτς χάντμπολ όσο και στις Αναπτυξιακές ηλικίες, με τις ασχολείται τα τελευταία χρόνια.

Μιλήσαμε τόσο για την πρόκριση της ομάδας της στα ημιτελικά του κυπέλλου, τις δικές της προσωπικές προκλήσεις ενώ δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο άθλημα της χειροσφαίρισης στην Κύπρο, δίνοντας της δικές της συμβουλές όσον αφορά την βελτίωση του αθλήματος μέσα από τα δικά της βιώματα.

Αρχικά, η συζήτηση μας ξεκίνησε για το άθλημα που λέγεται χαντμπολ: «Η χειροσφαίριση είναι ιδιαίτερο άθλημα. Είναι από τη φύση του δυναμικό, συναρπαστικό, δημιουργεί δυνατές προσωπικότητες ενώ, παράλληλα, συνδυάζει δύναμη και αντοχή. Βγάζει ένταση, πάθος ενώ δημιουργεί δυνατές φιλίες, που κρατούν χρόνια. Ασχολούμαι εδώ και πάρα πολλά χρόνια με αυτό, έκανα ειδικότητα τελειώνοντας τη Γυμναστική Ακαδημία και, γενικά, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου μακριά από τη χειροσφαίριση. Θεωρώ πως όσοι αθλητές έχουν ασχοληθεί με το άθλημα γενικότερα το έχουν λατρέψει»!

Στην συνέχεια μας μίλησε για την φετινή παρουσία της στον ΓΑΣ Καματερό: «Βρισκόμαστε στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα, αήττητοι και θέλουμε τον τίτλο και την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία. Αυτός ήταν ο στόχος μας από την αρχή, δουλεύουμε καθημερινά σκληρά στις προπονήσεις και αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, την ίδια αποφασιστικότητα θα τα καταφέρουμε».

Συνεχίζοντας, μας μίλησε για τη μεγάλη πρόκριση της ομάδας της στο φάιναλ φορ του κυπέλλου και συγκεκριμένα πως την έζησε η ίδια: «Ο πρώτος στόχος της ομάδας μου εκπληρώθηκε. Θέλαμε την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ του κυπέλλου και τα καταφέραμε. Νιώθω μεγάλη περηφάνια για όλη την ομάδα μου, δουλέψαμε σκληρά για να το πετύχουμε. Η χαρά είναι απερίγραπτη, ο ενθουσιασμός τεράστιος και, όλα αυτά μαζί, σου δίνουν την ώθηση να συνεχίσεις την προσπάθεια, ώστε να υλοποιήσεις όλους τους στόχους που έχουμε».

Όταν μια ομάδα από την Α2 Κατηγορία καταφέρνει και προκρίνεται στα ημιτελικά του κυπέλλου αυτό, από μόνο του, δείχνει πόσο σημαντική ήταν η πρόκριση για τον ΓΑΣ Καματερού, με την Τζοάνα να τονίζει σχετικά: «Ήταν ιστορική η πρόκριση. Όταν ξεκινάς έναν μαραθώνιο θέλεις οι κόποι σου να ανταμείβονται και, σαν ομάδα, δουλέψαμε συλλογικά για να τα καταφέρουμε. Είναι εξαιρετικά σημαντική αυτή η επιτυχία, κι αυτό που την κάνει ακόμα πιο σημαντική είναι το γεγονός ότι το σωματείο μας αποτελείται από νεαρά κορίτσια, ηλικίας από 15-17 χρονών, που με σκληρή προπόνηση και προσπάθεια κατάφεραν να χαρίσουν στον Σύλλογο μια τόσο μεγάλη πρόκριση».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη δική της εμφάνιση και στη συνεισφορά της στην πρόκριση: «Η δουλειά που έγινε ήταν συλλογική! Χωρίς την ομαδική προσπάθεια, δεν θα τα καταφέρναμε να γράψουμε ιστορία. Όσον αφορά τη δική μου απόδοση, δεν έκανα τίποτα περισσότερο απ’ αυτό που κάνω σε κάθε αγώνα. Προσπαθώ να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό, για το καλό της ομάδας μου. Σκόραρα 7 τέρματα, βοήθησα με αυτά στη νίκη-πρόκριση και ευελπιστώ να συνεχίσω στον ίδιο ρυθμό, ώστε να υλοποιήσουμε όλους τους στόχος μας».

Δεν θα μπορούσαμε να μην τη ρωτήσουμε για τους προσωπικούς της στόχους, όσον αφορά τη συμμετοχή της στο ελληνικό πρωτάθλημα:

«Μέσα από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια στο άθλημα έμαθα πάρα πολλά, τα οποία θέλω να μεταφέρω, τόσο στις συμπαίκτριές μου όσο και στους μικρούς που προπονώ. Θεωρώ καθήκον του κάθε αθλητή που ασχολείται κυρίως με το χάντμπολ να μπορεί να μεταδώσει όλα όσα γνωρίζει στους μικρότερους συμπαίκτες του. Παράλληλα, όμως, θέλω να βοηθήσω με την αγωνιστική μου παρουσία την ομάδα μου να έχει μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση στο Φάιναλ Φορ του κυπέλλου και, παράλληλα, να τη βοηθήσω ώστε να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο, που είναι η άνοδος στη μεγάλη κατηγορία».

Η Τζοάνα Σύζινου έχει τεράστια εμπειρία στον χώρο του αθλήματος και από το ελληνικό πρωτάθλημα και δεν θα μπορούσε να μην πει δύο λόγια για το πώς βιώνει την όλη της πορεία:

«Στο ελληνικό πρωτάθλημα έχω εμπειρία 10 χρόνων. Ασχολήθηκα επαγγελματικά ως αθλήτρια-παίκτρια σε ομάδες της Α1 Γυναικών και δύο χρόνια παράλληλα ως προπονήτρια σε αναπτυξιακό πρωτάθλημα. Βίωσα ανεπανάληπτες στιγμές, μεγάλες επιτυχίες, κυρίως στα χρόνια πριν από την κρίση όταν το άθλημα βρισκόταν σαφώς στα καλύτερά του.

»Βλέποντας και ζώντας καθημερινά το άθλημα στην Ελλάδα, διαπιστώνω πως υπάρχει ακόμα καλή οργάνωση και προγραμματισμός, παρ’ όλο που το χάντμπολ ακόμα και στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο δημοφιλές.

»Παρ’ όλ’ αυτά, όμως, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, βλέπω μικρά παιδιά που θέλουν να μάθουν και να εμπλακούν στο άθλημα. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τις ομάδες, την Ομοσπονδία, υπάρχει μακροπρόθεσμο πλάνο, γι’ αυτό και υπάρχει μια σταδιακή πρόοδος στο άθλημα».

Ασχολείται με μικρές ηλικίες εδώ και αρκετά χρόνια και δεν θα μπορούσε να μη μας αναφέρει μερικά πράγματα για το τι πιστεύει πως πρέπει ν’ αλλάξει στην Κύπρο, ώστε να αναβαθμιστεί το άθλημα; «Τη δεδομένη στιγμή είμαι προπονήτρια στον Α.Π.Ε.Σ. Καπανδριτίου και προπονώ καθημερινά 65 παιδιά, ηλικίας από 5 ώς 14 χρονών. Βλέπω το πάθος, τη θέληση που υπάρχει στους μικρούς να γίνουν καλύτεροι.

»Σαφώς και δύσκολα προσελκύεις παιδιά για να έρθουν στο χάντμπολ από τη στιγμή που τα άλλα ομαδικά αθλήματα έχουν πιο δυνατό μάρκετινγκ. Ωστόσο, δεν παύει να έχει τη δική του απήχηση σαν άθλημα.

»Θεωρώ πως, με μικρά πράγματα, μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερα παιδιά στο άθλημα. Όπως οι επισκέψεις προπονητών χειροσφαίρισης σε σχολεία για γενική ενημέρωση και για να δείξουν ένα ασκησιολόγιο όσον αφορά το άθλημα. Μέσω διαφόρων εκδηλώσεων ανάπτυξης, όπως τουρνουά, καλώντας παιδιά που δεν ασχολούνται με το άθλημα να έρθουν να παίξουν, να διασκεδάσουν και, παράλληλα, να τους δείξεις κάποια μυστικά του αθλήματος, ώστε να τους πείσεις να εμπλακούν με το χάντμπολ. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν, φτάνει να υπάρχει διάθεση και σωστός προγραμματισμός. Υπάρχουν πάρα πολλοί που αγαπούν το άθλημα στο νησί μας και πιστεύω πως, με έναν σωστό προγραμματισμό, από μικρές ηλικίες, με μακροπρόθεσμο στόχο, θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό μου λέει η εμπειρία μου στο άθλημα όλα αυτά τα χρόνια.

»Υπάρχουν επίσης πολλά κίνητρα που μπορούν να δοθούν για να μπορέσεις να προσελκύσεις μικρούς αθλητές. Για παράδειγμα να αναφέρω πως ένα αξιόλογο κίνητρο για κάποιο παιδί που αρχίζει το χάντμπολ είναι το γεγονός ότι, όταν φθάσει στην ηλικία Λυκείου, αν πάρει διάκριση στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα, τότε, παίρνει πριμοδότηση (σε καλό ποσοστό μπορεί μέχρι και 20%) για την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο, σε οποιαδήποτε Σχολή επιθυμεί».

Για το εάν έχει σχέδια στο μέλλον να επιστρέψει στην Κύπρο και, μέσα από τις γνώσεις της, να βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλήματος δήλωσε:

«Τη δεδομένη στιγμή, είναι απομακρυσμένο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το επίπεδο στην Ελλάδα είναι σαφώς καλύτερο, κι αυτό από μόνο του σου δίνει το κίνητρο να συνεχίσεις να εργάζεσαι για το καλύτερο. Σου δίνει τη δυνατότητα να βελτιώνεις τις γνώσεις σου, κάτι που θέλει να έχει κάθε προπονητής-γυμναστής, ακόμα και αθλητής. Δυστυχώς, το επίπεδο στην Κύπρο δεν μου επιτρέπει να σκεφτώ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κάποια στιγμή θα ήθελα, εάν μου δινόταν η δυνατότητα, να επιστρέψω και να μεταδώσω ή να μεταφέρω τις γνώσεις μου, αλλά και τις εμπειρίες που απεκόμισα από την Ελλάδα, ώστε να βοηθήσω, έστω και λίγο, στην αναβάθμιση του αθλήματος στο νησί μας».

Τέλος, η Κύπρια χειροσφαιρίστρια, άγγιξε μέσω ερώτησης μας και το κεφάλαιο Εθνική Ομάδα τονίζοντας τα εξής:

«Η Εθνική Ομάδα Γυναικών που υπάρχει στην Κύπρο υπολειτουργεί. Σίγουρα, με το επίπεδο που υπάρχει δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε μεγάλες διοργανώσεις, ωστόσο, είναι κίνητρο για τις μικρές που ασχολούνται με το άθλημα ότι θα μπορούν, κάποια στιγμή, να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους μέσω της Εθνικής Ομάδας. Θεωρώ πως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να ενεργοποιηθεί καλύτερα και να λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο, έστω και σε μια μικρή διοργάνωση του εξωτερικού, για να κρατά σε εγρήγορση τις αθλήτριες που ασχολούνται με το χάντμπολ».

Keywords
Τυχαία Θέματα