Τ/ΥΠΕΞ για «sofagate»: Δεν υπάρχουν σκοτεινά κίνητρα από πλευράς Τουρκίας

Στη συνεχιζόμενη συζήτηση για το γνωστό πλέον sofagate σκάνδαλο απαντά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ο νέος εκπρόσωπος, πρέσβης Τανζού Μπιλγκίτς, υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά ότι δεν ευθύνεται η Τουρκία για την εφαρμογή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:                      

«Η συζήτηση για τη διάταξη των καθισμάτων μετά την επίσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι κανείς Ευρωπαίος ή γυναίκα και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ή το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επομένως, δεν έχει νόημα να αναζητούνται σκοτεινά κίνητρα ή κακές προθέσεις σε αυτό το θέμα.

Το ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης συντονισμού και αμέλειας του προσωπικού της υπηρεσίας πρωτοκόλλου της ΕΕ. Η Τουρκία ικανοποίησε τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του πρωτοκόλλου, που ισχύουν παγκοσμίως, δεν γίνεται διάκριση στην Τουρκία κατά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου βάσει του φύλου των επισκεπτών. Ως εκ τούτου, κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί τη φιλοξενία και τις πρακτικές της Τουρκίας, η οποία έχει μια βαθιά ριζωμένη παράδοση στη φιλοξενία διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Η Τουρκία είναι ευτυχής που την προεδρία της Επιτροπής της ΕΕ ανέλαβε για πρώτη φορά μια γυναίκα και πιστεύει ότι αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα στην ενδυνάμωση των γυναικών και της ισότητας απέναντι στα δικαιώματα. Ο πρόεδρος μας έχει στενή και φιλική σχέση με την κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού.

Είναι λυπηρό που αυτό το γεγονός, το οποίο πηγάζει από εσωτερικές πολιτικές διαμάχες της ΕΕ και του οποίου κάθε λεπτομέρεια είναι γνωστή στους αξιωματούχους της ΕΕ, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για πολιτικές αντιπαραθέσεις σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και συνδέεται ιδιαίτερα με τις διακρίσεις λόγω φύλου.

Αυτό που έχει κρίσιμη σημασία εδώ είναι ότι οι ηγέτες των δύο σημαντικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ επισκέφθηκαν μαζί την υποψήφια προς ένταξη Τουρκία, το περιεχόμενο καθώς και τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης. Ελπίζουμε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα επιτύχουν συναίνεση μεταξύ τους και θα αποφύγουν παρόμοια συμβάντα αλλού».

Διαβάστε επίσης 

Ερντογάν: Η Άγκυρα θα δώσει την απαραίτητη απάντηση στον Μπάιντεν

Keywords
Τυχαία Θέματα