Τροπολογίες Ν.Συλικιώτη για έκθεση Ενεργειακής Ασφάλειας

"Η έκθεση για την ενεργειακή ασφάλεια έχει κενά που πρέπει να συμπληρωθούν. Σημαντική παράλειψη αποτελεί η απουσία ουσιαστικής αναφοράς στην ανάγκη αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσογείου και ιδιαίτερα στην ΑΟΖ ενός κράτους μέλους, της Κύπρου. Δεν αρκεί να αναφέρεται μονάχα γενικά η δημιουργία ενός Μεσογειακού κόμβου φυσικού αερίου. Γι' αυτό έχουμε καταθέσει σχετική τροπολογία που αναφέρεται στην ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων που δημιουργούνται

στην περιοχή καθώς κάτι τέτοιο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης. Και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι και άλλοι Ευρωβουλευτές έχουν κατατεθεί σχετικές τροπολογίες."

Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, κατά την συζήτηση της έκθεσης της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας, με θέμα την ευρωπαϊκή στρατηγική για την Ενεργειακή Ασφάλεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, "μιλώντας ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως είναι σημαντικό να ενισχυθεί η αναφορά στo κείμενο σχετικά με την ανάγκη καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας".Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ν. Συλικιώτης στην πρόταση που συμπεριέλαβε στην έκθεση ο εισηγητής Σαουδάργκας από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, αναφορικά με την υποχρεωτική συμμετοχή της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις για διακυβερνητικές συμφωνίες, καθώς και στην ανάγκη αξιολόγησης από την Κομισιόν των συμφωνιών που είναι υπό διαπραγμάτευση. Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ έκφρασε την έντονη του διαφωνία τονίζοντας πως η συμμετοχή της Κομισιόν πρέπει να είναι προαιρετική και να επιβεβαιώνεται μονάχα με σχετικό αίτημα των ενδιαφερόμενων κρατών μελών. Μονάχα έτσι, τόνισε, δεν θα υπονομεύεται η ικανότητα των κρατών μελών να διαπραγματεύονται το περιεχόμενο των συμφωνιών. Ο κος Συλικιώτης εξήγησε επίσης πως δεν γίνεται η Κομισιόν να διεκδικεί ένα τέτοιο ενισχυμένο ρόλο όταν μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια ούτε να άρει την απομόνωση κρατών μελών, όπως η Κύπρος, από τα ενεργειακά δίκτυα. Γι' αυτό, συμπλήρωσε, έχουμε καταθέσει σχετική τροπολογία που διαγράφει την πρόταση του εισηγητή και τονίζει πως ο ρόλος της Κομισιόν πρέπει να είναι συμβουλευτικός και η παρουσία της προαιρετική εφόσον ζητηθεί από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των σκιωδών εισηγητών της έκθεσης για την ενεργειακή ασφάλεια κατά την οποία θα συζητηθούν οι συμβιβαστικές τροπολογίες που ετοίμασε ο εισηγητής της έκθεσης βάσει των τροπολογιών που κατατέθηκαν από τους Ευρωβουλευτές. Ο Ν.Συλικιώτης θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για συμπερίληψη συμβιβαστικής τροπολογίας που να αναφέρεται στην ανάγκη αξιοποίησης των κοιτασμάτων της Ανατ. Μεσογείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα