Συζήτηση σε υψηλούς τόνους για το κούρεμα στη Βουλή

Συζήτηση σε υψηλούς τόνους στη βουλή με επίκεντρο το κούρεμα του 2013.

Ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παρέστη στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ρωτήθηκε για το ποιος ετοίμασε τη νομοθεσία για το κούρεμα και απάντησε ότι η νομοθεσία ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα

ως προσχέδιο στο τέλος του 2012 και στις 11 Ιανουαρίου του 2013, ο Βάσος Σιαρλή με επιστολή είχε διαβιβάσει τον περί εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων νόμο στην ΕΚΤ για γνωμάτευση. Αυτή η τοποθέτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ, με τον Άριστο Δαμιανού να μιλά για πολιτική μετατόπιση του θέματος που συζητήτο στην Επιτροπή Ελέγχου και τον Πάμπο Παπαγεγωργίου να κάνει λόγο για πολιτική δειλία. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε «έκανες το κούρεμα, να το υπερασπιστείς και όχι να ρίχνεις σε άλλους το βάρος».

Ο Χάρης Γεωργιάδης εξήγησε ότι ενημερώνει για το τι έγινε το 2013, απαντώντας στο ερώτημα που του τέθηκε για το ποιος έδωσε εντολή να ετοιμαστεί το νομοσχέδιο για το κούρεμα.

Το ΥΠΟΙΚ, είπε, με επιστολή ημερομηνίας 10ης Ιανουαρίου έστειλε τη νομοθεσία για διάσωση με ίδια μέσα και η ΕΚΤ δεν εξαιρούσε τις εγγυημένες καταθέσεις.

Σε σχέση με τη λεγόμενη λίστα Λανγκάρτ, το ΑΚΕΛ διερωτήθηκε: "γιατί όλοι εξασφάλισαν τη λίστα εκτός από την Κύπρο;" και εξέφρασε την υποψία ότι «εδώ δεν θέλουμε να πάρουμε τη λίστα».

Ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει ξανά τη λίστα από το Γάλλο ομόλογο του. Θα ξαναγίνουν προσπάθειες, είπε, προσθέτοντας ότι έχει πληροφόρηση πως έχουν εξαντληθεί οι προσπάθειες για αυτό δεν είναι αισιόδοξος.

Keywords
Τυχαία Θέματα